Медия без
политическа реклама

Започва Априлското състезание по четене за деца

В основата му са въпросниците-игри в платфромата "Книговище"

30 Март 2023
М.г. в състезанието са се включили 2674 деца и 308 класа
Илияна Кирилова
М.г. в състезанието са се включили 2674 деца и 308 класа

От 1 до 30 април - в месеца на детската книга - децата в цялата страна ще могат да премерят сили в националното Априлско състезание по четене с разбиране. То е за деца от 1 до 7 клас и ще се състои онлайн в образователната платформа "Kниговище".

Националното състезание е част от кампанията "Четем и знаем", подкрепена от Програма "Култура" на Столична община, както и от "Походът на книгите", инициатива, организирана от Асоциация "Българска книга".

За да се включат в състезанието, децата трябва да четат, но и да покажат, че разбират добре това, което са прочели. Как? През въпросниците игри в "Книговище" - образователна платформа с над 4000 въпросника игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и по първите български новини за деца на медията "Вижте". Не е необходимо децата да се записват за участие. Достатъчно е през месец април през свои детски профили в платформата да бъдат активни и да трупат успехи през верни отговори. Платформата автоматично и в реално време ще показва класирането на децата, но и на цели класове. По време на цялото състезание, от 1 до 30 април, ресурсите на платформата ще бъдат свободно достъпни за участниците.

Априлското състезание по четене с разбиране е трето издание на националното състезание на "Книговище". През 2019/2020 г. именно в платформата се проведе първото Национално състезание по четене под егидата на МОН, в което се включиха 336 класа от цялата страна, а въпросниците бяха решени 62 557 пъти. Миналата година в Софийското състезание по четене с разбиране, което се осъществи с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община, се включиха 2674 деца и 308 класа, а въпросниците бяха решени 83 601 пъти.

По време на състезанието децата ще могат да играят в удобно за тях време в клас или вкъщи, на компютър, таблет или мобилен телефон в приложенията на "Книговище". В края на състезанието ще бъдат отличени най-добрите деца и класове. Резултатите на всяко дете ще се формират както от броя спечелени точки, така и от процента верни отговори на въпросите по детска литература, включително и учебна, и детски новини. Децата ще могат да печелят преднина и със създаването на въпросници за онлайн платформата. Повече детайли за правилата на състезанието ще намерите в "Книговище". Победителите ще получат различни грамоти и награди. Партньор на Априлското състезание по четене с разбиране тази година е онлайн книжарница Ozone.bg.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата