Quantcast

Медия без
политическа реклама

Търновска гимназия пише уроци по дигитално предприемачество

Младежите ще научат как да пазаруват безопасно в сайтове, как да се рекламират в интернет и др.

Фейсбук

Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново стана първата у нас, на която просветният министър възложи да разработи нови учебни програми за нови учебни предмети в три области - дигитално предприемачество, киберсигурност и изкуствен интелект. Идеята е по тях да учат първо осмокласниците във въпросната гимназия - от учебната 2021/22 г., които усвояват професиите "системен програмист" и "приложен програмист", а след това - предметите да се разпространят и в други училища в България. Тепърва предстои учителите заедно с преподаватели от ТУ-София да разработят програмите, но какво се знае на този етап?

 

Защо точно ПМГ "В. Друмев"?

Няколко са факторите МОН да се спре точно на ПМГ "В. Друмев" във Велико Търново, която от 3 г. обучава гимназистите си за професията "приложен програмист". От една страна, е намерението им да разширят обучението си и с паралелка за професията "системен програмист". От друга страна, е опитът им в разработването на нови учебни програми, натрупан благодарение на иновативния им проект, с който са кандидатствали пред МОН. По него те са разработили програми за три нови учебни предмета - "компютърна математика и приложна математика" за 8 и 9 клас (профил математика), "въведение в програмирането" и "алгоритми и структури от данни" за 9 клас (профил софтуерни и хардуерни науки).

"Не сме първите сред първите математически гимназии, които имат професия "приложен програмист", но вероятно сме единствената, разработила нови учебни програми в рамките на иновативния ни проект", коментира Ангел Гушев, директорът на училището, спечелило проект за изграждане на СТЕМ център, както и такъв за подкрепа при преминаване към едносменен режим, по който ще се изградят нови компютърни кабинети. По думите му желанието на екипа му да се развива и традициите им в обучението по математика и информатика е съвпаднало с намерението на МОН да изгражда все повече училища, специализирани в ИТ. Подобни вече има в Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, но не в Централна Северна България. Така природо-математическата гимназия в Търново е припозната като най-доброто училище в този регион, което би могло да стане център за развитие на ИТ кадри, който да захрани евентуално в бъдеще със специалисти близките градове като Габрово, Русе, Търговище и др. Не без значение е и фактът, че в Търново е много добре развит ИТ бизнеса - в областта има над 20 ИТ компании, на чиято подкрепа гимназията разчита.

 

Задачата

"С иновацията, която направихме преди 3 г., искахме да запълним празнотите, с които идваха учениците след 7 клас при нас. Доста от тях, въпреки че са изучавали информационни технологии, имаха пропуски в подготовката си, а за тези, които искат да се профилират в областта на информационните технологии, това е много важно. Математиката и информатиката стават интересни, когато се натрупа определен обем от знания", споделя Ангел Гушев. 

Затова и намерението на гимназията, с възложената сега от МОН задача, е да въведе нови учебни предмети в областта на дигиталното предприемачество, киберсигурността и изкуствения интелект (за паралелки от професионално направление "компютърни науки"), които са с две нива на трудност - стандартно ниво, в което да може да влезе всеки ученик, и такова с повишена трудност, което да надгражда наученото. Тепърва предстои да се уточняват детайлите по новите програми, но най-важното, около което мислят да се съсредоточат учителите, е практическата им насоченост. А учениците, обучавали се по новите учебни предмети, ще получават удостоверение за преминало обучение, подписано от представители на училището, ТУ-София и местния бизнес.

 

Какво ще учат децата?

В областта на киберсигурността младежите ще се учат как да защитават данните си от хакери, недобросъвестни потребители, от компютърни вируси и различни форми на неоторизиран достъп. Подобни знания са нужни на всеки в днешното ежедневие, когато редовно ни се искат мейли, пароли и т.н. "Учениците ще знаят как да се разплащат с дебитна карта безопасно, кой сайт е надежден и кой не, как не бива да вписват паролата си на места, където има много обществени компютри със слаба защита, как да използват сигурно wi-fi мрежите, без да бъдат подслушвани и т.н", казва учителят по ИТ в гимназията Чавдар Марчев.

Новият предмет, който от гимназията ще създадат в областта на изкуствения интелект, пък ще обучава учениците как да накарат машините да се учат сами. "Това е една от най-бързо развиващите се области, предимно на Запад. В нея е пресечната точка между човека и компютъра", казва още Марчев. По думите му в новата дисциплина възпитаниците на ПМГ "В. Друмев" ще получат знания как да предугаждат интересите на потребителите според техните търсения и предпочитания, например как компютърът да познае какъв продукт би избрал даден човек според сайтовете, в които е влизал - нещо, също особено полезно в наши в различни области, сред които и рекламата. В областта на дигиталното предприемачество пък учениците ще се учат на това що е то маркетингова стратегия и стартъп, как могат да се рекламират в интернет, как даден сайт да стане по-посещаван и т.н.

 

 

Партньорите

Нивото на новите програми трябва да една идея по-високо от училищното, затова и ПМГ "В. Друмев" разчита особено на партньорството с преподаватели от ТУ-София, с който училището има подписано споразумение, както и с ИТ фирми от местната общност. Гимназията ще може да кани партньорите от местния бизнес да преподават по задължителни предмети и да водят извънкласни дейности. Специалисти от бизнеса ще участват съвместно с преподавателите и в провеждането на теоретични и практически изпити по професията. Партньорството включва и при необходимост от допълнителни практически занятия те да се провеждат в местни фирми, свързани с ИКТ.

 

ПРИЛОЖЕН ИЛИ СИСТЕМЕН ПРОГРАМИСТ

Разликата между системен и приложен програмист е тънка и се усеща чак в 11 и 12 клас. В 8, 9 и 10 клас и по двата предмета се взема сходен материал - учениците правят първи стъпки в писането на програми, учат за по-сложни структури, в които се съхраняват големо обеми от данни, решават задачи за търсене у намиране на данни (например сред определен брой лица намерете тези на дадена възраст). В 11 клас системните програмисти започват да се запознават по-детайлно с компонентите на компютърната мрежа - кабели, устройство на мрежата, свързване с рутери, как те да бъдат настроени така, че да е по-силна интернет връзката и т.н. Изучаващите професията системен програмист имат практически занимания - сглобяват, запояват платки и т.н., за да могат да правят програми за перлани, коли и др., а в 12 клас се учат и на най-интересното за мнозина от тях - интернет програмиране, благодарение на което те се научават да бъдат разработчици на сложни, динамични сайтове - професия, която е сред най-търсените на пазара на труда в момента. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата