Медия без
политическа реклама

Почти половината учители са вече ваксинирани

МОН пусна каталог с над 10 000 безплатни електронни урока

Илияна Кирилова

Все повече учители и ученици решават да се ваксинират, показват последните данни на МОН.

Ако на 11 ноември имунизираните педагози са били около 43%, то към средата на декември процентът им надхвърля 47 на сто, което е повече от 1.5 пъти над средното равнище за страната, посочват от МОН. При непедагогическите специалисти делът на ваксинираните е 37%, докато преди месец бе 33 на сто. 

Расте и процентът на ваксинираните ученици в гимназиален етап. Те вече са 8.18%, докато младежите с ваксина през ноември бяха 6%.

В момента има осигурени тестове за всички ученици, като те учат присъствено при 30% съгласни за тестване в паралелка. По последни данни от МОН към 14 декември в училище вече учат около 82% от всички ученици от 1 до 12 клас (над 564 000 ученици). 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен сертификат“ или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Повече от 85 000 ученици са клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

Учители и родители вече започват да се тревожат дали и след Нова година ще учат присъствено, както и дали няма нова вълна да затвори за пореден път училищата. Притесненията са свързани и с края на първия учебен срок, който приключва в края на януари. Педагозите още отсега се чудят как ще провеждат класните работи с учениците, чиито родители не са дали съгласие за тестване и поради тази причина учат у дома. "Не можем след редовни уроци и хибридно обучение да викаме отделно по 4-5 ученика индивидуално в клас за изпитване", категорични са някои.

 

10 000 урока

МОН създаде онлайн каталог с над 10 500 безплатни образователни ресурса - уроци, видеоклипове, игри, софтуерни симулации и картинки. Те могат да се използват както самостоятелно от учителите, учениците и техните родители, така и да се комбинират за създаване на по-сложно учебно съдържание и по-интерактивни занятия.

60% от свободните ресурси в каталога са създадени от преподаватели в българските училища. Останалите са събрани от някои от най-големите доставчици на образователно съдържание. Платформата позволява даден урок или видеоклип да бъдат лесно намерени чрез филтриране по различни критерии – етап на образование, клас, предмет или вид на ресурса. Може да се търси и по ключова дума или автор. Каталогът на МОН има за цел да стимулира учителите да бъдат дигитални създатели на учебно съдържание, като ползват свои или общодостъпни ресурси. Той е създаден по проект "Образование за утрешния ден" с финансовата подкрепа на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

 

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са се увеличи почти двойно за около месец и половина. Ако в началото на октомври те са били около 3%, в средата на ноември процентът им вече е над 6% на сто.

 

 

 

Още по темата