Медия без
политическа реклама

Няма да има отменяне на теми за матурите

Сигналът към учениците би бил: "Не учете", заяви просветният министър Красимир Вълчев

"Ако съкратим материала, няма да е честно спрямо учителите, които са преподали всички теми", смята министър Красимир Вълчев
Илияна Кирилова
"Ако съкратим материала, няма да е честно спрямо учителите, които са преподали всички теми", смята министър Красимир Вълчев

Просветният министър Красимир Вълчев почти попари надеждите на десетки хиляди ученици част от материала за предстоящите матури да бъде редуциран заради пандемията и продължилото месеци дистанционно обучение, което не е равнозначно на присъственото.

"Няма предпоставки за отпадане на част от учебния материал за предстоящите изпити", това заяви той пред Би Ти Ви, визирайки всички изпити - както националното външно оценяване за 7-класниците и матурите за 12-класниците, така и НВО-тата в 4 и 10 клас. Въпреки, че окончателното решение за обхвата на тестовете ще бъде взето през втората половина на април, неговото послание към учениците бе недвусмислено - да учат всички теми от изпитните конспекти. 

Министърът посочи, че ведомството му следи внимателно средната скорост на преподаване в различните училища, като засега не се забелязва изостване с материала. "Няма забавяне на темпа, а по-ниска ефективност на ученето", коментира той. Според него най-лесно е да отпадне част от учебния материал за изпитите, но това няма да е честно спрямо учителите, които са преподали съвестно всички теми. Спред него освен това 1-2 теми няма да променят конспекта. "Не бива с лека ръка да редуцираме материала, сигналът към учениците би бил: "Не учете!", посочи той. Вълчев все пак заяви, че във втората половина на месеца МОН отново ще направи анализ на тематичното изоставане и ще прецени окончталено ще има ли отпадане на част от материала.

Относно препоръката на Омбудсмана изпитите в 4 и 10 клас да бъдат отменени т.г., както стана и м.г., той посочи, че тази година заради пандемията и натрупаните пропуски има още по-голямо основание за провеждане на въпросните тестове - за да се видят дефицитите и за да се мотивират децата да учат. "Образованието и оценяването е стрес, но изпитите сега ще помогнат на учениците да се справят с другите им бъдещи изпити в живота", заяви министърът.

Припомняме, че преди два дни от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излязоха със същата позиция - че учебният материал, формиращ националното външно оценяване в 7 клас (т.нар. "малки матури") и държавните зрелостни изпити в 12 клас, не трябва да бъде редуциран и намаляван. Причината е, че учебните теми ще бъдат взети и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект.

Някои директори и учители обаче определеха позицията за скандална. "Децата са най-потърпевши, поне като жест към тях трябва да има известно редуциране на материала", категорични са те. Според тях ако няма промяна тази година, това ще дискриминира тазгодишния випуск спрямо миналогодишния, когато учениците и в 7, и в 12 клас получиха по-кратки конспекти, а изптитите в 4 и 10 клас бяха отменени при доста по-малко месеци онлай учене.

 

БЕЗ УДЪЛЖАВАНЕ

Министър Вълчев за пореден път повтори, че няма да има удължаване на учебната година. 303 училища са избрали да отучват през юни, тъй като през декември, по време на локдауна, са провеждали други дейности по интереси, посочи той. Надеждите му, базирани на прогнози на здравните власти, са през лятото да постигнем колетивен имунитет и следващата учебна година да бъде присъствена. "Няма да предлагам по-рано започване на учебната година преди 15 септември", заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон