Медия без
политическа реклама

Мечтаем за програми за космос и роботика във всяко училище

Райчо и Йото Райчеви превеждат на достъпен език фантастичния свят отвъд нашата планета

Райчо Райчев (вляво) е основател на "Ендуросат", компания за наносателити, както и на безплатната образователна програма за космическа наука, технология и изследване - "Космически предизвикателства" (https://www.spaceedu.net). През 2015 г. основава и Space Challenges Junior - първата в България образователна програма на тема космос, насочена към деца между 5 и 10 г., чиято цел е да развие креативното мислене и техническите познания на малчуганите, използвайки метода на обучение чрез игра (https://www.junior.spaceedu.net).

Йото Райчев е основател на IT Crowd - компания, предлагаща широк спектър от IT услуги и решения (www.itcrowd.bg). Тя е създадена през 2013 г., а през 2018 г. ефективно започва да помага за развитието на oбучителните платформи "Космически предизвикателства".

И двамата са силно убедени в потенциала на младите хора в България, като вярват, че именно тук може да се развива успешно бизнес.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Райчо Райчев (вляво) е основател на "Ендуросат", компания за наносателити, както и на безплатната образователна програма за космическа наука, технология и изследване - "Космически предизвикателства" (https://www.spaceedu.net). През 2015 г. основава и Space Challenges Junior - първата в България образователна програма на тема космос, насочена към деца между 5 и 10 г., чиято цел е да развие креативното мислене и техническите познания на малчуганите, използвайки метода на обучение чрез игра (https://www.junior.spaceedu.net). Йото Райчев е основател на IT Crowd - компания, предлагаща широк спектър от IT услуги и решения (www.itcrowd.bg). Тя е създадена през 2013 г., а през 2018 г. ефективно започва да помага за развитието на oбучителните платформи "Космически предизвикателства". И двамата са силно убедени в потенциала на младите хора в България, като вярват, че именно тук може да се развива успешно бизнес.

- Г-н Райчев, как решихте да създадете образователна програма за деца, и то по сложна тема като космоса?

- Райчо: Желанието ми бе да създадем космическа образователна програма, която да е в крак с времето. България има традиции, но светът на космоса се промени изключително много в последните 20 г. От държавни програми се премина изцяло в частния сектор, което промени начина, по който хората разглеждат космоса като икономически интересна сфера. Това ме вдъхнови да създам програмата "Космически предизвикателства", която е съвместно със СУ и е за напреднали - за студенти и ученици, завършващи технически гимназии. Тя се разви успешно в рамките на 4-5 г. - участваха стотици млади хора. Поканихме в България топ експерти от всички сфери на космическия сектор - от астронавти и водещи специалисти в отделни области като космическа медицина, астрофизика, орбитална механика, сателитни технологии и инженеринг, ракети, до водещи предприемачи в света на космоса, които да разкажат какво е да правиш собствен бизнес в тази област.

Тази програма ни ентусиазира до степен, че решихме, че можем да направим такава атрактивна и практически насочена програма и за деца между 5 и 10 г. - възрастта, в която запалваме интереса на едно дете към негова мечта, към науката и технологията. Т.е. на детски език да разкажем основите на космическия сектор, да им покажем основите на роботиката чрез практически занимания. Кръстихме програмата "Космически предизвикателства за деца", защото според нас в образованието трябва да има много креативност и човек не бива да има предефинирани решения на задачи, а по-скоро да има предизвикателство пред себе си, което да опита да реши, използвайки наука и технологии и познанията, които има в момента. Целяхме точно това - да дадем на децата реално възможност сами да открият напълно индивидуални решения на зададените им предизвикателства. Те да развият умението да имаш рефлексно мислене, да можеш да реагираш на средата, да можеш да създаваш концепции и да използваш инструментариума, който е в ръцете ти.

- Какво представлява самата програма?

- Йото: Програмата е направена в 12 нива, всяко от които е по час и половина. Заниманията се провеждат в събота и неделя, като родителите сами могат да определят кога да са те в рамките на до три месеца. Започва се от най-елементарно ниво познания относно планетите и се стига до много интересни проекти, в които децата започват да работят в екип. Програмата дава възможност те сами да развиват своите проекти, които не са дефинирани. Имат една цел, но сами избират пътя, по който да стигнат до нея. Именно това им дава възможността да мислят креативно, да развиват сами своите идеи, да не са просто потребители. Децата в момента са много развити, изключително бързо се ориентират в технологиите, но само като потребители. Тази програма им дава възможността да надникнат в това какво стои зад всяко едно нещо и сами да покажат накъде искат да се развиват. Имаме изключителни проекти, правени от деца между 5 и 10 г. Те правят неща, които ние сме правили на ниво университети - работят със сензори, с електрически вериги, и то на доста сериозно ниво.

Програмата, чийто официален партньор е MethodiaWeb, които предоставят своя офис за провеждането на занятията и ги промотират в социалните медии, осигурява пълно оборудване. Работи се с конструктора LittleBits на американска компания, която се занимава с разработката на модули и инструменти за деца, които бързо и лесно, дори и за да се ориентират цветово и чрез магнити, им помагат да направят една верига, да видят как работят нещата. Самите деца са свръхентусиазирани, защото могат да се забавляват и да учат едновременно, което се оценява и от родителите. Срещаме и трудности, защото все още малко хора инвестират в нещо, което не им носи директна обратна печалба, но вярваме, че има и такива, които много биха харесали концепцията.

- Кой обучава малките ви ученици?

- Райчо: Имаме страхотен екип от обучители. Главният ни учител е Петя, която създаде 12-те нива на сложност. Нашата програма е като жив организъм, който се променя постоянно. Много се гордеем и че тя има обучителна стойност - не е чист кръжок за забавление чрез роботика и космос, а цели децата, работейки с ръцете си и създавайки реални космически концепции и роботни прототипи, да научат много за принципите на роботиката и космическия сектор. Може би това отличава програмата от стандартните занимални за децата. Ние наистина вярваме, че в края на деня, когато детето се прибере вкъщи, то трябва да има един набор от минимум познания, който да  валидира усилията, които са вложени в програмата.

- С какви знания си тръгват децата след края на програмата?

- Райчо: Децата получават базови познания на тема астрономия и космически науки. Научават много неща за Слънчевата система, планетите, роботиката и много други - откъде идва светлината в космоса, колко време пътува тя, за да се появи на небето, научават се да разработват звездни карти, да разчитат съзвездия и т.н. Самите те създават свои роботчета, за да решават предизвикателства и най-вече се научават на много неща, свързани с изследването на космоса и колко интересно може да е то. Научавайки все повече за астрономията и космическите науки и работейки с роботчета, те започват да свързват двете неща.

- Йото: Програмата е STEAM ориентирана (т.е. към наука, технология, инженеринг, изкуство и математика) и позволява развитието на децата във всяка от посочените области. Основната й цел е да преведе познанията в сферата на космическите науки на разбираем за децата език и да ги въведе в света на технологиите. Надяваме се така да отключим новаторство, креативно и перспективно мислене. Именно затова сме подготвили адаптирана литература с научни факти на разбираем за децата език. Целта ни е в крайна сметка да подготвим децата за тяхното динамично и технологично бъдеще, да събудим детското любопитство към космическите науки и да предизвикаме изследователя в тях.

Райчо: Имаме много страхотни примери за деца, завършили програмата. Например дете на 6 г., което отива в университетската аудитория на лекция на английски на астронавт и го коригира в неговата презентация... Всяко дете е уникално, има деца, които полагат много усилия да учат.

- Търсили ли са ви от български училища?

- Йото: Да, работили сме и продължаваме да работим с български училища, което само по себе си е знак, че програмата има ефективност. Освен това тя е доразвита така, че да може да бъде включена в един целогодишен учебен план. Имаме възможността тя да бъде включена както в рамките на свободно избираемата подготовка, така и като предмет от общообразователната подготовка. Правим бавно тези крачки, защото все пак сега набираме скорост. Важно е, че вече имаме нужната преподавателска база и млади специалисти. В момента програмата е достъпна основно в София, но сме я правили и в други градове за наши клиенти. Програмата може да бъде много успешно внедрена в компании за деца на техни служители - имаме много успешен опит в това отношение.

- Райчо: Програмата ни стартира и заедно с Музейко - в момента първите й нива могат да бъдат минати там. А крайната ни визия е програмите за космос и роботика да присъстват, ако е възможно, във всяко училище и учебно заведение в България под някаква форма. Вече живеем в света на роботиката и автоматизацията. Космосът е сектор, който тепърва ще се развива с гигантски и непредвидимо бързи темпове. Сегашните деца ще са утрешната работна сила и утрешните лидери в региона и би било много хубаво, ако те са подготвени сега, а не бъдат изненадани от процесите, които се случват на глобално ниво. Смятам, че е добра кауза да имаме амбицията да направим така, че програмата да просъществува в различни форми и в колкото се може повече учебни заведения у нас. Цената, която се стремим и постигаме - 240 лв. за 12-те нива, е достъпна за средностатистическия родител. Надяваме се, че това отваря аргумента, че има смисъл да се инвестира в подобен тип обучения за деца.

- Казвате, че от космическата наука зависят всички сектори на икономиката. Как ще обясните на едно дете защо е толкова важна тя?

- (Райчо Райчев) Съвременният свят не може да функционира без космическа инфраструктура. Без навигация кораби и самолети не могат да плават и да летят. Транспортните средства не могат да се ориентират в пространството. Съвременният свят не може без метеорология. Без комуникация - по същия начин. Следващите 10 г. ще променят изключително много сектори на земята. В 21-ви век е много по-ценно да можеш да сглобиш робот, отколкото да назубриш стихотворение.

Космосът би трябвало да е приоритет на всяка уважаваща себе си държава. В последните години България започна да прави стъпки в тази посока - започна процеса по присъединяване към Европейската космическа агенция. Преди месец пък ние стартирахме образователното приложение за космос Spaceport Odyssey, в което има над 400 обучителни видеа от над 100 водещи експерти в света на космоса, които снимахме специално за приложението. Лекциите са преведени на български и са на достъпен език, визуализирани с професионални илюстрации. То вече официално е в app store-a и всеки, който иска да научи нещо за космоса, може да се възползва от него.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

образование, Космос

Още по темата