Медия без
политическа реклама

Българските ученици вече учат с мобилно приложение и своя бележник

Samsung България

D:\Bori-Folders\Desktop\footer-edu5.0.pngSamsung_Logo_Lettermark_RGB
 

 

С навлизането на технологиите, вниманието на учениците става все по-трудно за привличане със стандартните методи на преподаване. Това превръща учебния процес в традиционната класна стая в истинско предизвикателство за учителите. Нужно е надграждане и интегриране на технологиите, за да може от препятствие те да се превърнат в инструмент за предаване на знания. 

Според редица проучвания, човешкият мозък усвоява визуално поднесена информация в много по-голяма степен.   Ето защо, например, можем да научим нещо ново много по-бързо с видео урок, отколкото с  четене или писане.

Мобилното приложение с добавена реалност Smart Classroom AR предлага на учителите вълнуващ нов начин  за усвояване на учебния материал от техните ученици.

А на самите ученици помага да разбират сложни и абстрактни теми, да разглеждат обекти от всички страни или да осмислят логиката в определени процеси.

Следвайки мисията си от 2013 година насам да подпомага дигитализирането на образователния процес в България, Samsung вярва, че модерните методи на преподаване са знак, че обществото е отворено към нови технологии, идеи, а с това и към прогрес.

Като част от тази мисия, Samsung  разработи приложението Smart Classroom e AR (б.ред - “augmented reality” или "добавена реалност"), което използва предимствата на технологиите, за да се справи с новите предизвикателства в дигиталния свят, в който живеем. Още през 2017 г. Samsung България представи първото образователно мобилно приложение с добавена реалност, създадено от изцяло български екип и съобразено с одобрените учебни програми на МОН.  Днес вече новата му версия е достъпна с още по-лесен за използване начин  Накратко - в приложението има упражнения с добавена реалност, чиято задача е да превърнат ученето в игра. Приложението е резултат  от по-голям социален проект на компанията  - менторската програма „Growing Talents“, която даде възможност на ученици от 10 до 12 клас да се включат в разработката на упражненията, да се докоснат до работата на екип професионални разработчици и ментори, което пък да им помогне за развитието на собствените им дигитални и предприемачески умения.

Мотото на проекта е „Часът започва – извади си телефона“ и дава различен поглед на това как учениците могат да използват своя смартфон за нещо забавно и полезно.

Всичко нужно за работа с приложението е един мобилен телефон, любопитен ученик и един бележник.  

Опитайте сами като свалите приложението, изберете упражнение и насочите камерата към корицата на ученическия бележник. Това е!

В момента Smart Classroom AR предлага 37 упражнения с добавена реалност по няколко общообразователни предмета – „Човекът и природата“, „Биология и здравно образование“, „География и икономика“, „Информационни технологии“, „Технологии и предприемачество“, както и за разширена и допълнителна подготовка. Предназначени са за ученици от 1 до 10 клас като постоянно се допълват с упражнения за нови предмети и класове, следвайки одобреното учебно съдържание от МОН. Всички упражнения са създадени по идеи на екип от български учители, специалисти от „Образование 5.0“, Infinno и Samsung България. Упражненията с добавена реалност са интерактивни - децата могат да разгледат елементите от всяка една страна, да ги видят в уголемен или смален вариант. С няколко докосвания на екрана учениците имат възможност да решат всяка една задача. Учителите от своя страна могат да следят резултатите на своите ученици или да видят пълен списък на наличните упражнения на  https://ar.smartclassroom.bg/

Smart Classroom AR е социален проект, част от платформата http://www.smartclassroom.bg/, създадена от Samsung България в помощ на ученици и учители за дигитализиране и модернизиране на учебния процес. Приложението е напълно безплатно и е съвместимо е с Android устройства.

Още по темата