Медия без
политическа реклама

2250 украински ученици са записани в български училища

Само 22-ма украински граждани са взели удостоверения да упражняват професията си у нас

Илияна Кирилова
Над 1700 ученици от Украйна вече учат в български училища

2250 деца и ученици от Украйна са записани в български училища и в групи за предучилищно образование в детски градини към месец ноември 2022 г. Това съобщи заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова на среща с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България Седа Кузуджу. 

По данни на МОН към ноември 2022 г. в групи за предучилищно образование в детските градини и в училищата са записани 512 деца, а в училищата - 1738 ученици от Украйна. Всички те се обучават в 220 детски градини и 431 училища. Зам.-министър Гайдарова подчерта, че за всички тези деца и ученици е осигурено допълнително обучение по български език като чужд, за което МОН е разработило специално учебно помагало, както и допълнително обучение по останалите учебни предмети за преодоляване на образователни затруднения.

Припомняме, че през септември броят за записаните в нашата система украински деца и ученици бе доста по-скоромен. Към 12 септември м.г. на детска градина бяха записани 100 деца, което бе около 41% от желаещите, и 454 ученици, или близо 77% от поискалите да тръгнат на училище. Т.е. в месеците след началото на учебната година броят на записаните украински деца и ученици в родни градини и учебни заведения се е увеличил 4 пъти.

"МОН има нормативно определен ред за подаване на заявления и записване на деца и ученици от Украйна, който позволява своевременно и безпрепятствено тези деца и ученици да бъдат приобщени в българската образователна система", е коментирала зам.-министър Гайдарова, цитирана от пресецентъра, като е акцентирала върху мерките и постигнатите резултати за включването на децата и учениците от Украйна, търсещи или получили закрила, в българските детски градини и училища. Изглежда част от проблемите са преодолени, имайки предвид предишните трудности и оплакванията на украински граждани от тромавите процедури. Една от бариерите пред включване в наш и в момента е изискването за определен вид ваксини, които украинските деца следва да имат, отговаряйки на нашия имунизационен календар.

Към момента в България се обучават и около 1400 украински студенти, специализанти и докторанти, посочват от МОН. Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование е провел изпити за установяване на владеенето на български език от чужденци за упражняване на медицинска професия в България. 22 украински граждани са получили удостоверения да упражняват професията, от които 9 медицина, дентална медицина - 7, фармация - 1, медицински сестри - 3, фелдшери - 1 и ерготерапия - 1.

           

Около 62% от украинските деца и ученици, подали заявления да се обучават в българската образователна система, са успели да постъпят в училище или детска градина. Това показват данни на просветното министерство, поискани от "Сега".

 

Още по темата