Медия без
политическа реклама

1/3 от децата използват смартфона си и през нощта

Близо 50% от родителите нямат приложения за контрол за екранните устройства на децата си

27 Февр. 2024
Всеки пети родител дава смартфон на детето си, за да спре да плаче.
Илияна Кирилова
Всеки пети родител дава смартфон на детето си, за да спре да плаче.

Съвременните деца започват да използват електронни устройства средно на 5 години и 9 месеца, а получават собствен смартфон, таблет или компютър средно на 8 години. Собствен мобилен телефон вече притежават една четвърт от децата от 3 до 5 г. Средното време, което децата прекарват с устройства, е около 2 часа и 45 минути, доста често - и през нощта, като най-често използваните платформи са YouTube и TikTok. Само 44% от родителите поставят времеви ограничения преди децата си при използването на е-устройства, а близо 1/3 не могат да преценят дали децата им попадат на неподходящо съдържание. Това показва социологическо проучване на Съвета за електронни медии (СЕМ) за потреблението на медийното съдържание от деца, представено на кръгла маса тема "Децата и медиите". То е подготвено от агенция "Сова Харис" и обхваща 1305 деца между 3-18 г., 1305 родители на деца на възраст 3-18 г. и 230 родители на деца между 0 и 2 г.

 

Кой, къде, какво и колко гледа?

Очаквано, най-малките деца до 5 г. използват най-често телевизор, а тези от 6 г. нагоре - смартфон. 

44% от децата имат телевизор в детската стая, като най-голям е процентът при тийнейджърите от 13 до 18 г. - 51 на сто. И при най-малките до 2 г. обаче процентът е сравнително висок - 39% от тях също разполагат с телевизор в стаята. Цели 77% от малчуганите до 2 г. гледат телевизия. 29% от родителите на деца до 2 г. излагат детето си на говор, музика или друг шум, който се излъчва от телевизор, 18% - на бял шум, а 13% - на говор, музика или друг шум, излъчвани от компютър, таблет, смартфон. Най-често това се прави, за да се успокои детето (16%), да спре да плаче (21%) или да заспи (19%). 42% не излагат детето си на говор, музика или друг шум, излъчван от е-устройство.

83% от децата на възраст от 0 до 18 г. използват е-устройства като смартфон, таблет или компютър, като средната възраст, на която започват да ги използват, е 5 години и 9 месеца. Докато гледат телевизия, децата най-често избират музикални клипове - 54.9%, игрален филм или сериал - 47.2%, реалити предаване - 27.1%, анимационен филм и научно популярни филми - съответно 25.3% и 22.3%. Докато са в Интернет пък 98% от тях използват мрежата за гледане на клипове, филми и образователни видеа. 75% от тях гледат музикални клипове, 69% - клипoве в TikTok, 42% - игрален филм или сериал в онлайн платформа и 42% - образователни видеа - 42%.

59% от децата притежават собствено устройство. Собствен мобилен телефон имат и близо четвърт (24%) от 3 до 5-годишните. Собствен компютър притежават 74% от децата, а средната възраст, на която те придобиват собствен смартфон, таблет или компютър, е 8 години. 

Средното време, в което децата от 0 до 18 г. използват смартфон в рамките на деня, е 2 часа и 45 минути. Компютър използват по 2 часа дневно. Най-често децата използват смартфон, таблет или компютър между 15 и 20 ч. (41%) и между 20 и 24 ч. (33%), т.е. 1/3 от децата използват смартфона си и през нощта, вместо през това време да си почиват.

Най-често децата от 0 до 18 г. използват смартфон, таблет, компютър или лаптоп за гледане на видеа - 92%. 61% от тях използват често или много често тези устройства за гледане на филми и сериали, а 34% от тях - за чатове и писане с приятели. 

90% от децата от всички възрастови групи използват YouTube, следват TikTok (70%), V-Box (64%), Facebook (41%), Instagram (37%), YouTube Kids (27%) и др. Данните за тийнейджърите от 13 до 18 г. показват, че те най-често използват YouTube - 99%, TikTok - 97%, V-Box - 91%, Facebook - 87% и Instagram - 83%. Те също така използват и платформи като Tinder, OnlyFans и BeReal - мрежи, в които децата могат да бъдат свидетели на неподходящо съдържание. 

 

Само 1/5 от родителите на тийнейджъри знаят какво гледат децата им

87% от родителите смятат, че знаят какво гледат децата им на смартфона, таблета, компютъра или лаптопа. При родителите на тийнейджъри обаче този процент е доста по-малък - само 21% от родителите на децата между 13 и 18 г. например заявяват, че са запознати с онлайн съдържанието, което потребяват децата им. Около 34% споделят, че използват приложения за родителски контрол - най-често такива използват родителите на деца между 6-12 г. (36%), близо 1/2 от тях не ги използват, а 17% от родителите не знаят за тях.

47% от родителите смятат, че медийното съдържание много или в голяма степен помага за развитие на социалните умения на детето им, а 21% са на обратното мнение. 42% от родителите казват, че то помага за креативността на детето, а 43% - че оказва положително влияние върху способността на детето да учи. Най-ниско оценено е влиянието на медийното съдържание върху физическата активност на детето.

Родителите също споделят, че много често или често тяхното дете вижда съдържание, което не е препоръчително за неговата възраст, например такова със сексуално съдържание, на продукти за възрастни като цигари, алкохол, хазарт и други, докато гледа телевизия (32%), гледа видеа в онлайн платформи (16%), играе на мобилни устройства или конзола (13%). Високи са дяловете на родителите, които не могат да преценят дали децата им виждат неподходящо съдържание, докато гледат видеа в онлайн платформи (37%) или играят на мобилни устройства или конзоли (42%).

 

Ограничения налагат 44% от родителите

44% от родителите поставят правило за това колко време на ден е позволено да се използват е-устройства. 40% поставят правила за това каква информация е позволено да споделят в Интернет, също толкова - по кое време на деня е разрешено да се използват устройства. 35% ограничават сайтове, които могат да посещават децата им, при 21% от децата има правила с кого е позволено да се общува в Интернет, а 16% от родителите на деца от 0 до 18 г. не поставят правила на своите деца относно това какво съдържание да потребяват в Интернет.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

деца, смартфони

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?