facebook
twitter

Икономика

Втори КАТ ще контролира водачите за валидни винетки от Нова година

1534
Снимка: Архив

Парламентът създаде ново звено към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), което от Нова година ще разполага с правомощия да контролира дали шофьорите ползват валидни винетки. Това стана с промени в Закона за движение по пътищата, предложени от управляващите и одобрени окончателно на второ четене вчера.

Служители на АПИ, които опозицията иронично нарече „тол полиция“, ще могат да спират коли „чрез сигнал със стоп-палка, както и с червена светлина, описваща полукръг“. Сигналът може да бъде подаден дори и от движещ се автомобил на АПИ, обозначен с постоянно светещ или мигащ надпис „Национално тол управление - Следвай ме!“. Ще имат право и да проверяват личните документи на водачите, както и всички документи на спряното превозно средство. За да хващат нарушители, ще могат да правят записи на регистрационните номера на коли.

Неплатената винетна такса може да доведе до сериозни наказания, включително и временно спиране на превозното средство от движение, докато не бъде платена, но за не повече от един месец. Предвидени са и множество парични санкции. Основната глоба е 300 лв. За превозно средство над 3.5 тона санкцията е от 1800 до 2500 лв. Ако регистрационният номер е закрит по какъвто и да е начин, глобата е 3000 лв.

РАЗПРА

От БСП предложиха контролът за валидни винетки да се извършва от служби, определени от министъра на вътрешните работи, а приходите от пътни такси да се събират от специално създадено за целта Държавно предприятие „Национално тол управление“. Целта е да не се превръща АПИ в приходна агенция, обясниха социалистите. Управляващите изненадващо се съгласиха, че това е добър вариант, но посъветваха соцдепутатите „да си запазят мислите за в бъдеще“ и отхвърлиха идеята.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тол контролът засякъл 1400 нарушители през празничните дни

30.04.2019

1232 11
АПИ се сети да прави тестове на системата за електронни винетки

26.03.2019

1092 7
Министър Аврамова обеща да провери защо се бави връщането на пари за винетки

08.03.2019

617 4

Коментари

peter daskalov

Какво по-сериозно доказателство искате, че ни управляват неграмотни малоумници с добре развит усет за келепира?

Weiß

Втори КАТ ще контролира водачите за валидни винетки от Нова година

Това не е достатъчно. Необходим е трети КАТ, който да контролира първите два.

Гларyс

Паразити, сър...

rurade
снимка на rurade

К’во стана с новогодишните фишеци,че ще се намалява администрацията?!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×