Quantcast

Медия без
политическа реклама

Втори КАТ ще контролира водачите за валидни винетки от Нова година

07 Дек. 2018ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Снимка: Архив

Парламентът създаде ново звено към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), което от Нова година ще разполага с правомощия да контролира дали шофьорите ползват валидни винетки. Това стана с промени в Закона за движение по пътищата, предложени от управляващите и одобрени окончателно на второ четене вчера.

Служители на АПИ, които опозицията иронично нарече „тол полиция“, ще могат да спират коли „чрез сигнал със стоп-палка, както и с червена светлина, описваща полукръг“. Сигналът може да бъде подаден дори и от движещ се автомобил на АПИ, обозначен с постоянно светещ или мигащ надпис „Национално тол управление - Следвай ме!“. Ще имат право и да проверяват личните документи на водачите, както и всички документи на спряното превозно средство. За да хващат нарушители, ще могат да правят записи на регистрационните номера на коли.

Неплатената винетна такса може да доведе до сериозни наказания, включително и временно спиране на превозното средство от движение, докато не бъде платена, но за не повече от един месец. Предвидени са и множество парични санкции. Основната глоба е 300 лв. За превозно средство над 3.5 тона санкцията е от 1800 до 2500 лв. Ако регистрационният номер е закрит по какъвто и да е начин, глобата е 3000 лв.

РАЗПРА

От БСП предложиха контролът за валидни винетки да се извършва от служби, определени от министъра на вътрешните работи, а приходите от пътни такси да се събират от специално създадено за целта Държавно предприятие „Национално тол управление“. Целта е да не се превръща АПИ в приходна агенция, обясниха социалистите. Управляващите изненадващо се съгласиха, че това е добър вариант, но посъветваха соцдепутатите „да си запазят мислите за в бъдеще“ и отхвърлиха идеята.

Още по темата