Quantcast
Втори голям свинекомплекс съди агенцията по храните | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Втори голям свинекомплекс съди агенцията по храните

Над 9.5 милиона лева са получили дребните стопани за избитите прасета
1 330
 Илияна Кирилова
Според сметки на БАБХ разходите за справяне с чумата, в които се смятат и обезщетенията за стопаните, ще достигнат 23 млн. евро.

Втори голям свинекомплекс съди Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) заради размера на обезщетенията за избитите заради африканската чума прасета. Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово е завел дело срещу агенцията, с което оспорва изплатеното обезщетение за унищожените 18 500 прасета, съобщи вчера БНР.  В началото на октомври друг голям свинекомплекс - в русенското село Бръшлен, се закани да заведе дело поради същите причини.

Според собственика на свинекомплекса в Българско Сливово Лефтер Лефтеров изплатената компенсация е с един милион лева по-малко, тъй като БАБХ не е изчислила обезщетението според пазарната цена. „Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“, заяви той. Делото срещу агенцията е заведено във Великотърновския административен съд. 

Комплексът в Българско Сливово планира да възстанови да възстанови дейността си напролет. Животни ще бъдат доставени от чужбина.

Резултат с изображение за прасе

ДЕЗИНФЕКЦИЯ

Над 9.5 млн. лв. са раздадени на дребни стопани, за да могат да извършат почистване и дезинфекция на задния двор, съобщи в понеделник Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в земеделското министерство. На всеки стопанин на прасета се полагат по 300 лв., независимо от броя на животните му. Според Василева новите мерки за биосигурност, които предстои да бъдат приети, са един от начините да се справим със заболяването. В тях се включват намаляване на броя на отглежданите прасета в задния двор от пет на три, както и специални изисквания за хигиената. Като изключително важно тя подчерта, че в личните стопанства, където се отглеждат прасета, хората трябва да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане.

ОПАСНИ ХРАНИ

Междувременно над 300 кг опасен колбас е изтеглен от търговската мрежа у нас. В него е установено наличието на листерия. Разпространявал се е от една верига супермаркети и е внос от Германия. Това съобщи Кремена Стоева, началник в отдел "Контрол по храните" към агенцията пред БТВ.  Не бе обявен обаче кой е продуктът. Колбасът е от една марка, четири вида, на слайсове. За него в БАБХ е получен сигнал чрез системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар. През миналата седмица от агенцията съобщиха и за заразена пушена скумрия с листерия. Тя била установена при вземането на проби. От пазара са изтеглени над 250 кг от продукта. Рибата е произведена от Ocean Fish - Румъния, с партиден № L 12.11.2019.

 

 

 

Още

Вузовете ще пенсионират 1000 преподаватели
Обезщетенията за опасните софийски шахти са от 5000 до 60 000 лв.

25.02.2021

573
Държавата измисли нови стикери - за превоз на храни