Quantcast

Медия без
политическа реклама

Туризмът се обяви срещу идеите на властта за Аirbnb и Booking

България рискува да се превърне в дестинация за евтини партита, предупредиха от бранша

27 Ноем. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: БГНЕС
Всеки, който генерира доходи, трябва да плаща данъци. Но трябва да се подхожда много внимателно, смята шефката на АБТТА Даниела Стоева (вдясно).

Туристически фирми и експерти остро се противопоставиха на идеята всеки, който дава стая или апартамент за краткосрочен наем, да се регистрира като туристически обект. Мярката би засегнала масово използвани платформи като Аirbnb, Booking, Facеbook. Идеята бе лансирана от депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (НФСБ) с добавка в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, без икономическа обосновка и без оценка за въздействието.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) реагираха крайно негативно във вторник и заявиха, че и в момента пазарът е свръхрегулиран. По думите на председателя на АБТТА Даниела Стоева този вид настаняване е друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света. Това е предпоставка да идват повече туристи в България и в този смисъл трябва да се подхожда внимателно по отношение на намеренията всичко да се регулира.

Остра критика дойде и от Института за оценки и анализи в туризма, чиито експерти смятат, че държавата не бива да създава допълнителни рестрикции. "Добре видяхме, че туризмът ни не се развива най-добре, имахме много предизвикателен летен сезон и сега не е моментът, в който да слагаме още регулации, за да може да го досъсипем", заяви експертът Константин Занков от института. "Не разбирам логиката на Менда Стоянова. Да караш тези хора да правят категоризация е абсолютно излишна бюрократизация", обобщи финансистът Георги Кадиев.

Опитите за поредни тежки регулации със съмнителен ефект и изпълнение са на път да блокират новия туристически сезон. Предпоставките за идния сезон са повече от тревожни, безсмислено е да говорим за рекламна кампания сега, защото следващият сезон на практика вече е започнал, коментира Димитър Попов от АБТТА.

Данните за вече изминалия сезон не дават повод за оптимизъм независимо от твърденията на министъра на туризма Николина Ангелкова за незначителен спад. Двете морски летища - във Варна и в Бургас, отбелязват намаление на преминалите пътници от началото на годината до сега съответно с 16 и 14 на сто.

Драстично намаляват туристите от традиционни за България пазари. От Германия например са дошли с 23% по-малко почиващи, което Байко Байков от АБТТА определи като колапс. Имаме сериозен спад и от Русия - с над 15 на сто. Скандинавските пазари също регистрират отлив - с 27%. "Добре е да се преоценят приоритетите - дали е необходимо да изразходваме милиони за реклама на пазари, които потъват, или за тези, които в момента са на гребена на вълната. Това е решение на министъра на туризма", коментира той.

От АБТТА смятат, че не само спадът на туристите е проблем, но и тяхната структура. Преди години 90% от туристите са били семейства, които идват за поне две седмици на почивка. Сега делът им е едва 27 на сто, отчетоха от бранша. В момента пакетите се купуват предимно от младежи, с които няма как да се изгради устойчив туризъм, подчертават от асоциацията. Ако не се вземат мерки, България може да се превърне в парти дестинация, подчертават експертите.

НАМЕРЕНИЯ

Менда Стоянова и Валери Симеонов предлагат глоби до 15 000 лв. за неспазване на предлаганите от тях изисквания и дори заплашват с блокиране на достъп до платформите, в случай че те предлагат стаи или апартаменти без звезди. Скандалната идея се прокарва тихомълком между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за идната година. Абсурдът в случая е, че предложенията им се подкрепят от ресорното министерство, което твърди, че са получили много сигнали от общини и хотелиери, които настояват за регулация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?