Quantcast
Туристическият бранш настоя да не се затварят зимни курорти | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Туристическият бранш настоя да не се затварят зимни курорти

Трябва да се вземат общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в местата за почивка, изискват от Националния борд по туризъм
2 192
 Pixabay

В позиция до туристическия и здравния министри Марияна Николова и Костадин Ангелов от Националния борд по туризъм настояха за общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в зимните курорти на България във връзка с предстоящия сезон.

„Такива вече обявиха Австрия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ. Мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти, и да се прилагат едновременно на всички места. Най-добрите световни практики за безопасност на туристите трябва да се приложат и в зимните комплекси у нас. Така както се спазваха през летния сезон и България не отбеляза случаи на заразени гости по Черноморието”, пише в позицията.

От борда категорично се обявяват срещу затварянето на курорти: „Всички хотели в зимните курорти са инвестирали между 5000 и 30 000 лв. в епидемиологични мерки за сезона и са готови за посрещане на българи и чужденци. Призоваваме здравните власти да не приравняват ски комплексите към конкретни области или градове с огнища на заразата, защото те са самостоятелни обекти. Банско не е Благоевград, Пампорово не е Смолян и Боровец не е Самоков или София. Надяваме се да не повтаряме грешки от началото на пандемията през март и да бъдат затваряни цели градове или курорти без основание!”

Като аргументи посочват: „Българските планини и зимни курорти осигуряват чист въздух. Хората няма как да се заразят по ски пистите, където са на открито и карат на разстояние един от друг. Те ползват допълнителни защитни и предпазни средства като ръкавици, шапки, каски, шалове. Заразяването на туристи през март и април в Австрия, Швейцария, Франция и Северна Италия е станало в малки групи във вътрешни условия, а не на пистите. Това показват изследванията на здравните власти. В нито една страна няма заразени скиори по пистите и ски съоръженията.”

От бранша искат още държавата да засили рекламата на България за зимния сезон на вътрешния пазар и в балканските страни, които са потенциални клиенти на националните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

29 НОЕМВРИ

29.11.2020

339
ГЕРБ е предложила нулев ДДС на ваксините за COVID-19

29.11.2020

417 4
Медици на първа линия пак не получават 1000 лв.

28.11.2020

2263 12

Коментари

Член на НОЩ
Затворете ги.Иначе опашката на Банско ще стигне до Петрич...
Danibus

Абе питайте тукашните... Затваряй. Цяла зима по къщите. О, да, и вечерен час. Задължително!Министерството на пропагандата всяка вечер по 3 пъти извънредно по телевизията.  Да. Скоро ще посрещнем Новата 1984г. 

Влез или се регистрирай за да коментираш