facebook
twitter

Икономика

Търговци намекнаха за нагласени търгове на енергийната борса

235
 Pixabay

Дни след като работодателите обвиниха НЕК в нагласен търг, а шефът на компанията Петър Илиев подаде оставка, от Асоциацията на търговците на електроенергия (АТЕ) заподозряха енергийната борса за поредни манипулации. В официално писмо на АТЕ, в която участват над 20 водещи търговци на ток в страната, се съобщава, че днес и утре предстои да се проведат 12 търга, условията по които са публикувани от енергийната борса "в разстояние на няколко минути в петък, непосредствено преди почивните дни".

Търговете са сходни като условия, което поражда много въпросителни, смятат търговците, които са изпратили своето становище до министъра на енергетиката, шефа на енергийната борса и др. "За пореден път от стартирането на Българската независима енергийна борса има опасност да станем свидетели на сделки, които пораждат сериозни съмнения за злоупотреби и предлагане на електроенергия на определени лица на цени значително под пазарните", пишат в становището си от АТЕ. Оттам изтъкват, че в такива случаи е видно, че борсата не е гарант за прозрачността и постигането на справедлива пазарна цена, а напротив - "тя бива използвана като инструмент за утвърждаване на дискусионни сделки".

От асоциацията призоваха борсата да отмени търговете и припомнят, че свободният пазар е 62% от пазара на ток в страната. Затова реализирането на подобни сделки би подронило принципите му. Ще бъдат ощетени пазарните участници за сметка на определени компании, смятат от асоциацията.

Все още няма коментари

Още

Сметката за ток може да се разсрочи

08.05.2020

158
Срокът за плащане на сметките за ток се удължава на 30 дни

30.04.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

469 1
ЧЕЗ поиска 70% поскъпване за нощния ток

28.04.2020

3114 31

Влез или се регистрирай за да коментираш

×