facebook
twitter

Икономика

Търговци намекнаха за нагласени търгове на енергийната борса

227
Pixabay

Дни след като работодателите обвиниха НЕК в нагласен търг, а шефът на компанията Петър Илиев подаде оставка, от Асоциацията на търговците на електроенергия (АТЕ) заподозряха енергийната борса за поредни манипулации. В официално писмо на АТЕ, в която участват над 20 водещи търговци на ток в страната, се съобщава, че днес и утре предстои да се проведат 12 търга, условията по които са публикувани от енергийната борса "в разстояние на няколко минути в петък, непосредствено преди почивните дни".

Търговете са сходни като условия, което поражда много въпросителни, смятат търговците, които са изпратили своето становище до министъра на енергетиката, шефа на енергийната борса и др. "За пореден път от стартирането на Българската независима енергийна борса има опасност да станем свидетели на сделки, които пораждат сериозни съмнения за злоупотреби и предлагане на електроенергия на определени лица на цени значително под пазарните", пишат в становището си от АТЕ. Оттам изтъкват, че в такива случаи е видно, че борсата не е гарант за прозрачността и постигането на справедлива пазарна цена, а напротив - "тя бива използвана като инструмент за утвърждаване на дискусионни сделки".

От асоциацията призоваха борсата да отмени търговете и припомнят, че свободният пазар е 62% от пазара на ток в страната. Затова реализирането на подобни сделки би подронило принципите му. Ще бъдат ощетени пазарните участници за сметка на определени компании, смятат от асоциацията.

Все още няма коментари

Още

Токът е поскъпнал с 29% за 12 години

16.07.2019

Румяна Гочева

318
България може да пести 95 млн. евро годишно с тецове на газ

15.07.2019

Румяна Гочева

651 5
Манхатън остана без ток за няколко часа

14.07.2019

1330 21

Влез или се регистрирай за да коментираш

×