Медия без
политическа реклама

Суша в Бразилия свива доставките на кафе

Плантациите в Централна Америка също са застрашени от климатични несгоди

19 Септ. 2022
pixabay.com

Според неговите оценки до март резервите от кафе в страната може да намалеят до 7 милиона чувала от по 60 кг, докато в същото време най-подходящо би било ниво от 9-12 милиона торби, уточнява БНР.

„Запасите достигнаха толкова ниско ниво, че даже при добра реколта следващата година Бразилия трудно би успяла да удовлетвори търсенето. Просто имаме нужда от дъжд”, убеден е Нелсън Карваляиш, член на управата на групата износители Cecafe.

В същото време световното търсене продължава да нараства. Според изследователския център hEDGEpoint Global Markets употребата на кафеени зърна тази година се е увеличила с 1,5% и с 2% миналата година. Успоредно с това нарастват и цените. Агенцията отбелязва, че стойността на фючърсите за сорта арабика в Ню Йорк са се увеличили с 11% на годишна база, като анализаторите са на мнение, че тази тенденция ще продължи.

"Световните цени ще продължат да се покачват и една от причините за това е несигурността относно бразилските доставки", обяснява Гилерме Мория, старши икономически анализатор в холандската банка Rabobank.

Ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще, смята изданието. В публикацията се посочва, че сушата в Бразилия ще се засили през следващите месеци, докато в Колумбия, втората по големина страна производител на кафе, ще има прекомерни валежи.

Неблагоприятни метеорологични условия се очаква и в плантациите за кафе в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

 

Още по темата