Quantcast
Строителството на част от "Струма" тръгва от 45.5 млн. лв. за километър | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Строителството на част от "Струма" тръгва от 45.5 млн. лв. за километър

Предвижданата от АПИ цена бе надхвърлена значително
684
 БГНЕС
Цялата магистрала "Струма" едва ли ще бъде завършена в идните 7-8 години.

Строителството на един от последните участъци от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще тръгне от цена 45.454 милиона лева на километър. Това стана ясно, след като в събота Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви консорциума, който е избран да строи участък от 13.2 км в посока от Кулата към София. Неговото ценово предложение е за точно 599 999 903.90 лева с ДДС. Това е с близо 66.2 милиона лева над прогнозната стойност на АПИ - 533.8 милиона лева, и с цели 95.962 милиона лева повече от офертата на втория класиран консорциум - 504.037 милиона лева. В лаконичното съобщение на агенцията няма аргументи за избора.

Въпреки надхвърлянето на индикативната стойност изпълнител ще бъде ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1".  В дружеството влизат компанията "Грома холд"  (бивша "Агромах") и свързаните с нея "Европейски пътища, "Водно строителство - Благоевград", "Пътпроект" и словашката компания "Вахостав-СК".

Единствената оферта, която отговаря на зададения от АПИ лимит, е на обединението на дружествата от групата на "Геотехмин" - "Геострой" и "Пътстрой-92", заедно с чуждия им партньор "Илия Бурда". Но и при тяхната оферта цената на километър излиза стряскаща - 38.184 милиона лева на километър. Най-висока бе офертата на "ГБС - Инфраструктурно строителство" - 635.9 милиона лева. При този вариант исканата цена достига близо 48.2 милиона лева на километър.

АПИ всъщност показа изненадваща пъргавост при избора на изпълнител. Търгът за този лот е още от август миналата година, а ценовите предложения бяха отворени в петък, 8 ноември. Само седмица по-късно вече бе обявен избраникът.

Любопитно е, че непосредствено преди съобщението на агенцията намеренията си за работата си в България заявиха от "Вахостав". Вниманието им е насочено към сложни инфраструктурни обекти у нас като участъците през Кресненското дефиле, тунела под Шипка, части от магистрала "Хемус" и жп проекти.

"В България предстои да се изграждат редица големи и изключително сложни инфраструктурни проекти и смятаме, че нашият опит и експертиза могат да са от голяма полза. Наблюдаваме пазара и разговаряме с редица местни партньори за възможностите", коментира в петък, 15 ноември, инж. Иван Кимличка, изпълнителен директор на международния отдел на "Вахостав" в представяне пред българските медии, цитиран от Медиапул.

Заедно с българския си партньор "Европейски пътища" АД (новото име на "Пътища Пловдив") "Вахостав-СК" вече строи 13-километров участък от скоростния път Ботевград - Мездра. "След успешното ни участие в този търг сме в процедура по откриване на постоянен офис в България с цел разширяване на дейността ни в страната", казва инж. Кимличка. 

За начало на работата там АПИ съобщи преди около месец. Цената за 13.4 километра е 266 975 906 лева и излиза близо 19.924 милиона лева на километър. За другия лот от този участък от 19.3 км срещу близо 160 милиона лева бе избрано обединение на "Геострой" и "Пътстрой-92".

Всъщност, както и при трасето Ботевград - Мездра, през Кресненското дефиле се строи не пълноценна магистрала, а скоростен път. Това е силно оспорваният източен вариант в посока Кулата - София. В обратна посока трасето ще следва сегашния път през дефилето.

Пред "Капитал" Виктор Велев, управител на "Грома холд", обяснява, че причините за разликата в цените са в сложността на проекта, както и отчетените променящи се фактори като инфлация, растящи заплати, цени на електроенергията и т.н. "Разликата с прогнозната цена е по-малко от 10%, тоест това са нормални граници, не изкривяваме толкова много кривата", казва той. "Не всеки ден се установява проект с такива обеми и трудност, за да му се даде реална прогнозна стойност. Предложените от експерти на АПИ цени все пак са базирани на данни от предните три години, когато разходите за труд и материали бяха доста ниски", допълва Велев.

ПЛАНОВЕ

Според съобщението на АПИ в участъка ще бъдат построени 3 тунела - „Симитли“ (211 м), „Ракитна“ (1135 м) и „Стара Кресна“ (1052 м). Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и 3 надлеза и подлеза. Достъпът до трасето ще бъде осигурен чрез 3 пътни възела. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство. Този лот обаче е само част от цялото трасе от близо 24 км. Работата на тръжната комисия по втория лот от 10.4 км продължава и предстои да се отворят ценовите оферти. Неговата прогнозна стойност е 516 милиона лева, които, както се вижда, лесно могат да бъдат надхвърлени. Едва след завършването на източния скоростен път ще започне ремонтът на стария път през дефилето. Оптимистични прогнози засега сочат евентуално приключване на работата около 2026-2027 г. - с около 15 г. след предвидените първоначално срокове.

Ключови думи:

магистрала Струма, АПИ

Още

Новият шеф на АПИ откри некачествен ремонт на магистралата при Чирпан

04.06.2021

8431
Лъжите на ГЕРБ за "Автомагистрали" лъснаха с пълна сила

02.06.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

38826
АПИ пак ще ремонтира цяло лято магистрала "Хемус"

28.05.2021

1996