facebook
twitter

Икономика

Спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще струва нови 600 млн. лв.

1175
Снимка: БГНЕС
 Петьо Иванов

Спасяването на закъсалата държавна ТЕЦ "Марица-изток 2" ще струва все повече пари. За да не обяви централата несъстоятелност, още следващата година компанията майка Български енергиен холдиг (БЕХ) планира да увеличи капитала й с около 600 млн. лв. Новината съобщи шефът на БЕХ Петьо Иванов, според когото това е шанс да се даде допълнителен живот на теца. За да бъде задействана "спасителната процедура" обаче, е нужно разрешение от Брюксел, който трябва да потвърди, че това не е държавна помощ.

По предварителни данни централата завършва 2018 г. на загуба от 330 млн. лв., а дълговете й надхвърлят 1.2 млрд. лв., от които близо 1 млрд. лв. са заеми, отпуснати от БЕХ. Основната причина за това са скъпите квоти за парникови емисии, които централата трябва да купува, за да отговори на екоизискванията, които иначе не покрива. Според редица изследвания "Марица-изток 2" е сред най-замърсяващите централи в Европа. Тя обаче ще продължи да работи и в бъдеще, тъй като у нас има политически консенсус, че е стратегически обект, от който зависи енергийната сигурност на страната. 

По информация на Медиапул през януари тецът отчита 10 млн. лв. печалба. Това обаче не се дължи на по-добър мениджмънт или на преструктуриране, а на драстичното повишение на цените на борсовия ток от началото на годината. Тогава в сегмента "ден напред" цените минаха 200 лева за мегаватчас. В последно време обаче цената на свободния ток е значително по-ниска и се движи между 55 и 90 лева. Според Петьо Иванов за държавната централа има смисъл да играе на борсата само при цени над 120 лв. за мегаватчас.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Търговците на ток се оплакаха от борсова оскъдица

18.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

444 3
"Еврохолд" убеждава КЗК, че трябва да пусне сделката за ЧЕЗ

16.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

162
КПКОНПИ откри конфликт на интереси при бивш шеф на БЕХ

15.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

498

Коментари

mr_self_destruct (непроверено)

защо няма изградени сероочистващи инсталации?

dobadoba

mr_self_destruct,

Има сероочистки, някакви китайци ги правиха преди време.

 

Колкото до това защо е на загуба може да отворите:

https://www.capital.bg/energy/

и да въведете по 100квч на нощна и дневна тарифа под 

'Калкулатор: Къде отиват парите от вашата сметка'

И О, ЧУДО, цената на тока от Марица 2 е в пъти по-евтина от тази на хамериканските!

'Производители
ТЕЦ „ЕЙ и ЕС -3С Марица Изток 1”    3.93 лв.
ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”    4.17 лв.
ВЕИ    5.26 лв.
Топлофикационни и заводски централи    3.09 лв.
ВЕЦ над 10 MWсобственост на НЕК ЕАД    0.89 лв.
АЕЦ „Козлодуй”    0.35 лв.
ТЕЦ “Марица изток” 2    0.47 лв.'

⚓️

Domi

На американските централи НЕК плаща таксата за замърсяване т.е. въглеродният емисии както е по договор на  Костов изменика...На българските Марици НЕК не плаща такава такса и се трупат задължения ...Мирикансите- бившите български са на печалба от 500 милиона  лева на година гарантирано със самият договор. Този договор между Българската държава и " американските централи" може да се разглежда като държавна помощ което е престъпление спрямо всички българи и няма български политик който да прекрати тези вокални договори...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×