Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шумен остава без вода заради дългове на ВиК дружеството

Доставчикът на ток спира захранването на помпените станции

17 Май 2023
Илияна Кирилова

На 17 май започва поетапно спиране на електрозахранването на обекти на ВиК Шумен заради натрупани огромни задължения към доставчика на електроенергия Кумер ООД. Това съобщиха от електроразпределителното дружество Енерго Про, които изпълняват искането на доставчика Кумер.

Ще бъде изключен токът към редица помпени станции на ВиК Шумен. Това означава, че временно без водоподаване ще останат една трета от абонатите в Шумен – основно по-високите части на града, почти целият град Велики Преслав, част от Нови пазар – основно по-високите части, както и абонатите в общините Хитрино, Каолиново и Венец. 

От ВиК Шумен обясниха, че имат много несъбрани вземания от абонати. Към 1 март тази несъбраните вземания, включително и съдебните, са били 3 077 657 лв. С дата 15 май сумата е намалена до 1 669 322 лв.

В случай че ВиК Шумен и Кумер постигнат някаква договореност от Енерго Про обявиха, че имат готовност незабавно да възстановят подаването на ток. От електроразпределителното дружество са публикували график на кои дати и в кои часове токът към помпените станции ще бъде спрян.

За създалата се неблагоприятна ситуация за жителите на засегнатите населени места и в опит да помогне за разрешаване на проблема Енерго Про са сигнализирали Български ВиК Холдинг, МРРБ, Министерство на енергетиката и  КЕВР. За проблема са уведомени също ДАНС, Областната управа в Шумен, Община Шумен, РД Пожарна безопасност и защита на населението.

В същото време от ВиК – Шумен обясниха, че са набелязали мерки за оздравяване на дружеството. „Направихме анализ и имаме план за неотложни и средносрочни действия, които да ни дадат възможност да се стабилизираме“, каза Иван Пушкаров, управител на ВиК - Шумен. През април са започнали проверки по отделните райони на Шуменска област с цел да се повишат фактурираните количества на услугите и да се засили контролът по техническото състояние на водомерите. От дружеството отчитат, че събираемостта на задълженията трябва да е по-сериозна, за да се изчистят натрупаните във времето неплатени сметки от страна на абонатите. Следи се и за нерегламентираното ползване на вода. При обходи са били открити две незаконни присъединявания в район Нови пазар и в каспичанското село Марково.

 

Ключови думи:

Шумен, вода, енерго про, Кумер

Още по темата