facebook
twitter

Икономика

Шефът на парното в София подаде оставка

385
 Илияна Кирилова

Едва девет месеца - толкова се задържа Кремен Георгиев на поста изпълнителен директор на "Топлофикация-София". Вчера от общинското дружество съобщиха, че той е поискал да бъде освободен, а неговото място ще бъде заето от Александър Александров. В кратко резюме от дружеството пишат, че той е магистър по "Топлоенергетика" от Техническия университет - София, с няколко специализации в Германия, включително по Програма за обучение на висши мениджърски кадри. Той има и повече от 20-годишен опит на ръководни позиции във водещи български и международни компании.

Каква е причината за оставката на Георгиев не се съобщава. Решението му е било предмет на предварително обсъждане на по-ранен етап с Надзорния съвет, който "е предприел действия за осигуряване нормалното функциониране на дружеството". Георгиев, който се смята за близък на енергийния бос Христо Ковачки, бе назначен в края на февруари, когато обеща да стабилизира финансите и до няколко месеца да се похвали със 100% събираемост на сметките (при около 75% в момента).

"С магическа пръчка не става, едва от дни съм на този пост, дайте ми няколко месеца, за да реализирам начертаната програма", заяви Георгиев тогава. Засега обаче дружеството не отчита подобрение - през лятото "Булгаргаз" заведе съдебен иск срещу столичното парно заради просрочени задължения за 120 млн. лв., натрупани през последната една година.

Преди това "Булгаргаз" продаде на Българския енергиен холдинг вземания от столичното дружество в размер на 100 млн. лева. Същата процедура бе приложена и през 2015 г. Тогава сумата бе за над 500 млн. лв., но парното така и не успява да върне съществена част от задълженията си към холдинга.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Перник остана и без парно заради авария в ТЕЦ "Република"

31.01.2020

901 10
Голяма част от Велико Търново е трети ден без парно

15.12.2019

320 1
Поредният шеф на парното в София обеща нови мощности

27.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

302 3

Коментари

tatyana1

Газифицирайте София и закрийте парното

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Не магистър, магьосник по топлотехника да е, пак няма да реши проблема. Енергийно неефективно проиизводство няма как да бъде печелившо. 

Влез или се регистрирай за да коментираш