facebook
twitter

Икономика

Шефът на НЕК призна за пороци при пазара на ток

В енергийния регулатор разглеждат 18 сигнала за манипулации
543
Илияна Кирилова
Над два часа продължи дискусията за свободния пазар на ток в парламента. Дори тези разговори обаче не намалиха напрежението между бизнеса и държавните енергийни фирми. На снимката: Шефът на КЕВР Иван Иванов разговаря с директора на НЕК Петър Илиев (вдясно).

Комисията за защита на конкуренцията започва анализ на пазара на ток у нас. Тя е поредният орган, който ще проверява дали има спекула на независимата енергийна борса. Анализът ще бъде успореден с този, който в момента се прави от енергийния регулатор, без да е ясно кога ще приключи.

Средно подобно проучване отнема 3-4 години, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, като се позова на опита на Дания, Германия, Франция. Това стана по време на проведената във вторник дискусия в парламентарната комисия по енергетика, посветена на пазара на свободния ток, който според работодателите е силно опорочен и манипулиран. Дискусията идва дни след като бизнесът се оплака, че купува най-скъпия ток в Европа. По данни на работодателите на практика от началото на годината досега големите енергийни потребители са купували по-скъп ток в сравнение с фирмите от повечето страни в ЕС.

Според Иванов решението е в ускорената либерализация. Той поиска конкретни срокове за излизането на свободен пазар на фирмите, а след това и на бита. В момента в КЕВР има18 сигнала, подадени от енергийната борса. "За всеки случай, когато има съмнение, ние получаваме криптирано съобщение по специален канал", обясни Иванов. Според него обаче все още не може да се говори за манипулации на пазара.

"Не можем да съобщим никакви данни, защото, от една страна, рискуваме да опетним собственото си име, като обвиним незаслужено компании в действия, които може и да не са извършили, а, от друга - рискуваме да бъдем санкционирани, като уроним името на тези дружества. Това, че проверяваме, не означава, че има нарушения", застрахова се шефът на КЕВР. Анализът на подадените от борсата сигнали най-вероятно ще бъде готов наесен, но това ще бъде едва първият етап от проучването за пазара на ток.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че 63% от предлагания ток се осигуряват от дружествата от държавната енергетика - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Тя припомни, че с последните промени в Закона за енергетиката вече всички производители трябва да продават своя ток на борсата. "Няма нито един мегават, произведен от тези три дружества, който да е продаден извън нея", заяви Петкова.

Според шефа на НЕК Петър Илиев обаче България продължава да изнася евтината енергия, а скъпата остава тук. "Не се защитава ликвидност на свободния пазар", заяви той и добави, че пазарът е оставен на самотек. За първи път от много време насам той е на едно мнение с работодателите.

"Имаме най-високата цена за цялата 2019 г. - до ден-днешен. От януари нашата индустрия е в неконкурентна позиция. Ние сме няколко метра назад при 100 метра бягане, как да стигнем първи?", възмути се председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Той говори от името на четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, които на няколко пъти изпратиха становища и остри писма до министъра на енергетиката, шефа на КЕВР и др.

"Този пазар е нещо, което не можем да приемем за нормално и нещата са на ръба", заяви Васил Велев. Колегата му от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори - Константин Стаменов, оприличи свободния пазар на "свободно падане на икономиката". "За какъв икономически растеж говорим?", запита риторично той.

И трите дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Марица -изток 2", отхвърлиха намеците и обвиненията в манипулиране на пазара и заявиха, че работят по правилата.

 

ВРЕМЕННА МЯРКА

За разреждане на напрежението министър Теменужка Петкова предложи на борсата да бъде създадена още една платформа, на която да търгуват големите консуматори. "Подобен вариант съществува във Франция, в Румъния", посочи тя. Идеята вече е обсъдена и с шефа на "Вътрешни енергийни въпроси" в ЕК Клаус-Дитер Борхард. "В момента България не е в нито едно пазарно обединение в региона и нямаме достъп до регионалните пазари. Тази платформа донякъде ще компенсира това, но нещата не зависят изцяло от нас", коментира Петкова.

Все още няма коментари

Още

Борисов: Масово се лъже за болничните, но се солидаризирам с протестите
В НЕК трябва да се сменят играчите, не треньорът

20.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

345
Казахме на младите: Няма смисъл да се осигурявате

Влез или се регистрирай за да коментираш

×