facebook
twitter

Икономика

Саудитци и италианци ще строят "Български поток"

589
Илияна Кирилова
В сградата на "Булгартрансгаз" бяха отворени офертите на кандидатите да построят "Български поток".

Консорциумът "Аркад" е компанията, избрана от "Булгартрансгаз" за построяването на отсечката на "Турски поток" през България. Обединението, в което влизат саудитската "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" и италианската "Аркад Ей Би Би С.п.А.", е предложило цена за проекта до сръбската граница от 2.15 млрд. лв. без ДДС за срок от 615 дни. Така офертата влиза в заложения от "Булгартрансгаз" максимален бюджет от 2.28 млрд. лв. без ДДС.

През тръбата се очаква да преминават 31.5 млрд. куб. м природен газ годишно. Инвестицията трябва да се изплати до 2039 г.

За "Български поток" оферти подадоха "Аркад" и "Газово развитие и разширение в България" (ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt. и Консорциум "Аркад"). Имаше и трети кандидат, но той бе отстранен, тъй като според "Булгартрансгаз" той не отговаря на критериите. 

Спекулациите около избора на фирма заваляха още преди месец. Тогава руска медия съобщи, че конкурсът е предрешен и ще бъде спечелен от "Тръбна металургична компания" (ТМК) на бизнесмена Дмитрий Пумпянски. Впоследствие се оказа, че дружеството изобщо не участва в процедурата, но все пак не е изключено да влезе като подизпълнител.

 

КОМЕНТАР

Днес е добър ден за българската енергетика, заяви ресорният министър Теменужка Петкова по повод финализирането на процедурата. Пред депутатите тя обясни, че концепцията на потока има два елемента - изграждането на тръбата и старта на борсата за търговия с природен газ. "Това са двете задължителни условия, за да можем да говорим за либерализиран пазар и сигурност на доставките. Когато имаме възможност да доставяме от различни източници, по различни маршрути, тогава ще имаме съответно и ликвидна борса, която да осигури конкурентни цени на българските потребители и бизнес", заяви Петкова.

 

ВАРИАНТИ

Процедурата даваше възможност за оферти за построяването на трасето наведнъж за 250 дни или на два етапа - за 615 дни. В първия вариант трябва да се изградят всичките 474 км до края на 2019 г. Във втория - в същия срок да се построят около 308 км и с използването на вътрешната система да започнат договорените от 1 януари 2020 г. доставки за Сърбия. Идеята бе до края на 2020 г. да се построи останалата част от трасето, припомня Медиапул.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Булгаргаз" съди парното в София, засега за 35 милиона лева

13.08.2019

Румяна Гочева

269
"Росатом" е потвърдила интерес към АЕЦ "Белене"

14.08.2019

1956 60
Парното в София ще изплаща дълга си към "Булгаргаз" с нова визия

14.08.2019

Румяна Гочева

154

Коментари

Domi

Само не разбрах как ще "кръстим" тръбата в Българският участък..защото нито газта нито тръбата ще са турски.

Изплащането на инвестицията за посоченият период си е живо набутване...

NEM2

Срокът за изплащане до 2039 г. изглежда ужасно дълъг. Би трябвало да се изплати за 4-5 години за да не ни убият от лихви по заемите за построяване. Дългосрочното изплащане може да направи проектът да изглежда печеливш в краткосрочен план, но всъщност да бъде губещ в дългосрочен план.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×