Медия без
политическа реклама

САЩ държат 37% от световния оръжеен износ

Саудитска Арабия, Индия и Египет са най-големите купувачи на тежка военна техника

15 Март 2021
Pixabay

Над една трета от оръжията, продадени в света през последните пет години, идват от САЩ, което подчертава ролята на Вашингтон като основен доставчик на въоръжение в глобален мащаб, сочат данните на шведския Стокхолмски международен институт за изследване на мира (SIPRI).  На САЩ се падат 37% от глобалните оръжейни продажби в периода 2016 - 2020 г. Американско въоръжение е било продадено в 96 страни, като половината от него е било за Близкия изток, пише Dir.bg.

На второ място по оръжейни продажби е Русия с една пета от световните оръжейни доставки.  В сравнение с предишния петгодишен период обаче руските продажби намаляват с 22%, главно поради значителния спад във вноса на Индия. 

На трета позиция като експортьор е Франция с дял от 8 процента, като френската оръжейна индустрия е сключила няколко големи сделки със страни като Индия, Египет и Катар. В челната петорка влизат още Германия и Китай.

Саудитска Арабия е била най-големият купувач на военни изделия през този период - на нея се падат 11% от световния оръжеен внос. Следващите са Индия, Египет, Австралия и Китай. Най-висок ръст на вноса на оръжие в сравнение с предишния петгодишен период има в Близкия изток - импортът е скочил с 25 на сто. Конкретно Саудитска Арабия е увеличила вноса си на въоръжение с 61%, а Катар - с 361 процента.

Регионът на Азия и Океания е бил най-големият вносител на тежко въоръжение с общо 42 процента от вноса в периода 2016 - 2020 г. "За много страни в Азия и Океания нарастващото възприемане на Китай като заплаха е основен двигател за оръжейния внос", коментира пред Ройтерс Симон Веземан, старши изследовател в SIPRI.

 

Данните на шведския институт не включват лекото оръжие и се основават на публични източници като национални и регионални вестници и специализирани периодични издания, както и правителствени и корпоративни доклади.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата