Медия без
политическа реклама

Съд блокира забраната на носене на огнестрелни оръжия в Калифорния

07 Яну. 2024
БГНЕС архив

Новият закон в американския щат Калифорния, който забранява носенето на огнестрелни оръжия на повечето обществени места, отново не влезе в сила, тъй като съдебната процедура по оспорването му продължава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Състав на 9-ия окръжен апелативен съд вчера отмени временната заповед на по-нисша инстанция, която не позволи въпросният закон да влезе в сила на 1 януари. Той бе блокиран с решение от 20 декември на окръжния съдия Кормак Карни, който посочи в мотивите си, че текстът нарушава Втората поправка от Конституцията на САЩ.

Оспорваният закон, подписан от губернатора демократ Гавин Нюсъм, забранява на гражданите да носят скрито оръжие на редица обществени места. В списъка са включени 26 обекта, сред които обществени паркове и детски площадки, църкви, банки и зоологически градини и др. Забраната важи независимо дали дадено лице има разрешително носене на оръжие или не.

Нюсъм има репутацията на лидер в усилията за налагане на по-строг контрол върху оръжията, отбелязва АП. Неговата канцелария разпространи изявление, в което посочва, че вчерашното решение на съда е "опасно" и "поставя на карта живота на калифорнийците". 

Председателят на Калифорнийската асоциация на притежателите на пушки и пистолети, която заведе дело за блокиране на закона, от своя страна заяви че "опитът на политиците да заобиколят Втората поправка засега е спрян". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата