facebook
twitter

Икономика

Работодателите сезираха КЗК за картел на пазара на ток

И вчера електроенергията в България бе най-скъпа в цяла Европа
218
Илияна Кирилова
Едрият бизнес неведнъж отправя обвинения към работата на борсата. Сега те са описани и в сигнал, изпратен в КЗК.

Едрият бизнес у нас сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел на пазара на ток. Причина за това е високата цена на свободния пазар и създаваният изкуствен дефицит. От четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изтъкват, че има ясни сигнали за манипулации и "прилагане от определени субекти на непазарни търговски практики". По закон глобите в тези случаи достигат до 10% от оборота на провинената фирма за предходната година. Те обаче обикновено се обжалват в съда.

Бизнесът неведнъж настоява, че пазарът е изкривен. Преди десетина дни ресорният министър Теменужка Петкова също обяви, че ще поиска от контролния орган да провери случая, но до момента няма информация това да е направено. Сигналът на работодателите съвпадна с поредния ценови абсурд - България и вчера се оказа с най-високата борсова цена в Европа. За пример - постигнатата цена в сегмента "ден напред" на борсата бе 118.73 лв. за мегаватчас (мВтч) базова мощност и бе по-висока от тази в съседна Гърция. За сравнение в Румъния и Унгария цените са около 100 лв./мВтч, а в Западна Европа - около 80-90 лв./мВтч, написа "Капитал". Неотдавна работодателите сигнализираха, че от началото на годината електроенергията за тях на практика е била най-висока в Европа.

Това за пореден път подклажда съмненията за борсови игри. Бизнесът посочва, че токът от топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, "Брикел", "Бобов дол", както и тец "Марица 3", част от които се свързват с енергийния бос Христо Ковачки, се продава на свободния пазар от свързания с тях търговец "Гранд Енерджи дистрибюшън". Нещо повече - по силата на договор това дружество представлява и "Топлофикация София" при продажба на електрическата енергия, произведена от когенерацията, се посочва в сигнала.

"Наличието на свързаност между собствениците на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар, представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара", пишат още работодателите. Налице са и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества производители количество електроенергия на борсата, отчитат те.

Все още няма коментари

Още

Никой не иска да плаща първите три дни от болничния

21.09.2019

Искра Ценкова

1490 22
Една пета от болничните са в малките фирми

20.09.2019

Йоана Петрова

373 1
Милиони останаха без ток в Централна Америка

17.09.2019

353 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×