Quantcast

Медия без
политическа реклама

Природният газ поскъпва сериозно от 1 февруари

27 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Цената на природния газ за българския пазар ще се вдигне чувствително от началото на февруари, след като няколко месеца преди това вървеше надолу. Преди две седмици държавният газов доставчик "Булгаргаз" поиска от КЕВР да утвърди поскъпване със 7.5%, но днес стана ясно, че то ще е по-голямо. Причината е, че през това време синьото гориво е поскъпнало сериозно на световните пазари, стана ясно днешното обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Борсовите цени на европейските газови пазари само за периода 1 декември – 27 януари са се покачили с над 45%", обяви на заседанието изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той посочи, че причината за поскъпването на газа в Европа е от една страна студеното време, обхванало части от континента, а от друга - достигнатите високи цени в Азия. Според него тенденцията ще продължи и през следващите месеци.

"Дори и при това положение обаче газът у нас ще се продава с около 15-20% по-евтино, отколкото на европейските борси", обясни Николай Павлов.

Каква точно ще е цената на природния газ от 1 февруари, ще стане ясно в самия ден от решението на КЕВР. "Булгаргаз" ще предостави допълнително информация за промяната на различните компоненти на цената. Първоначално предложението на компанията бе за 28,92 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и топлофикациите при сегашна стойност от 26.93 лв./MВтч. 

"Към Азия се насочват големи количества втечнен газ и това влияе на цените на спот пазарите", обясни още шефът на "Булгаргаз". Той посочи, че с 15% са нараснали и цените и на петрола и петролните деривати.

Отчитаме високо потребление на природен газ в България, макар че зимата не е толкова студена, коментира още директорът на "Булгаргаз". Той допълни, че ще внесат и количествата, продадени от компанията по заявки в последния момент, направени от лицензианти.

"Всеки лицензиант, който извършва услуга от обществен интерес, следва много внимателно да планира и гарантира своите доставки", категоричен беше Павлов и допълни, че "Булгаргаз" планира своите доставки месеци преди началото на годината с доставчиците по дългосрочни договори.

Още по темата