Quantcast

Медия без
политическа реклама

Природният газ поскъпва с 36.2% от 1 октомври

01 Окт. 2021
Илияна Кирилова

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв. на мегаватчас - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Поскъпването е с 36.2% - през септември газът струваше 69.40 лева за мегаватчас.

КЕВР е приела предложената на 1 октомври от "Булгаргаз" цена, актуализирана с последните пазарни индекси на европейските газови хъбове и средния курс на еврото спрямо долара за септември 2021 г. 

В актуализираното ценово заявление са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите и с клиенти по свободно договорени цени. Увеличената цена отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, посочват от КЕВР. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.

"Дори и при този скок, цените у нас ще са с 26-30% по-ниски от тези на европейските борси", коментира изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов. По думите му тази цена е постигната в резултат на сключените договори и съставният микс, по който "Булгаргаз" ценообразува. Клиентите на "Булгаргаз", българската индустрия ще заплащат със 180 милиона лева по-малко в сравнение със сумите, които биха заплатили за доставки, в случай че закупуваха цените по цени на европейски газови пазари", посочи още Павлов. 

Столична община първа реагира на шоковото поскъпване на газа. "Ше искаме компенсации от държавата, за да може парното тази зима да не поскъпне. На извънредна сесия ще обсъдим конкретните действия, така че Столична община да защити най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 милион граждани на София", каза на брифинг новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Според него държавата чрез Фонда за енергийна сигурност трябва да предостави компенсации на "Топлофикация София, така че софиянци да не плащат поскъпването на природния газ. Повечето столичани няма да издържат на това поскъпване, каза Георги Георгиев. Все още не са представени разчети с колко ще се вдигне цената на топлоенергията след вдигането на цената на природния газ.

Още по темата