Медия без
политическа реклама

Превозвачи настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%

25 Март 2022
Илияна Кирилова

Да се премахне влагането на биодобавка в горивата за период от 6 месеца и за същия период да се намали наполовина акцизът, настояват от Съюза на международните превозвачи. 

Представители на съюза представиха на заседание на транспортната комисия в парламента своите виждания как да се подпомогне браншът в тежката ситуация, в която се намира заради драстичното поскъпване на горивата.

Днес в Брюксел лидерите на ЕС обсъждат няколко теми, свързани с войната в Украйна и растящата инфлация, сред които е и координирано намаляване на акциза на горивата в опит да свалят цените им. Според СМП обаче първо страната ни може да направи промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с която временно да отпадне задължителното влагане на биодобавки в горивата, което ги оскъпява.

Пред депутатите от транспортната комисия в НС председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев е представил вече предприетите мерки в редица европейски държави след започването на войната в Украйна.

Белгия вече намали ДДС данъка върху горивата. Нидерландия също, като от 1 април цената за литър бензин става 17 евроцента, а за литър дизел 11 евроцента. В Испания правителството е на финалните преговори с протестиращите автопревозвачи, където се очаква постигане на консенсус и намаляване цените на горивата. Очаква се испанското правителство да отпусне 500 млн. евро на превозвачите. В Италия вече е гласувано тежкотоварният автомобилен транспорт да бъде подпомогнат с 500 млн. евро, като до края на април митата на горивата са намалени с 25 евроцента за литър. Наред с това е приет декрет за намалява на ДДС върху горивата и на цените по дистрибуторската мрежа. В Швеция от 14 март е в сила понижаване на митото от 1,30 крони за литър (12 евроцента), като вече има готов план за подпомагане и справяне с растящите цени на стойност 1,5 милиарда евро. В Германия предстои гласуването на т. нар. „федерална отстъпка“, чрез която цената на литър гориво ще се намали с между 20 и 30 евро. Френското правителство отпусна 400 милиона евро помощ за сектора на автомобилния транспорт, с които компенсира увеличението в цените на горивата. За тежкотоварни камиони операторите ще получат по 750 евро на камион.  От 1 април транспортните компании ще могат  да получават отстъпка от 15 евроцента на литър от цената на горивото.

Изпълнителният директор на СМП обобщи, че автомобилният бранш постоянно е изправян пред тежки предизвикателства – пакет „Мобилност 1“, директивата за командироване, връщането на камионите на 8 седмици, готвените промени в цените на тол таксите и пр., които може да преодолее само с помощта на държавните институции.

Още по темата