Quantcast

Медия без
политическа реклама

Падащите парчета от мостове не са опасни, според АПИ

Трета година софиянци напразно чакат да бъдат направени подходите към Северната скоростна тангента

архив
От агенцията признаха, че ще се "подобряват кофражните панели" - за сметка на строителя.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) успокои шофьорите, че пътуването по Северната скоростна тангента на София е безопасно - дори под моста на р. Искър на 13-ия километър. В понеделник репортаж на Би Ти Ви показа, че част от панелите под мостовата конструкция са напукани, а някои вече са паднали. Северната магистрала с дължина 17 км струва 180 млн. лева. Тя е в експлоатация само от 3 години.

 

Въпреки уверенията, че няма проблем, пътната агенция все пак призна, че се налага да се "подобряват кофражните панели", което щяло да стане за сметка на строителя. Според експертите на АПИ панелите са "оставащ кофраж", не са част от носещата конструкция и нямат отношение към устойчивостта на моста.

Според Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София", която подаде сигнал за случая, е недопустимо нов инфраструктурен обект да изглежда по този безобразен начин. "Вече имаше гаранционен ремонт на Северната скоростна тангента едва три години след откриването ѝ. Дори и да е малка вероятността, ако един такъв панел падне върху преминаващ човек под моста, може да се случи неприятен инцидент. Нов обект за 180 млн. лева не би трябвало да изглежда по този начин", каза Бонев пред Би Ти Ви.

Иван Досев - най-новото попълнение в управата на пътната агенция, поясни, че кофражните панели не са носещи елементи, и предположи, че отсъстващите парчета са изпопадали още при наливането на бетона. "Тези панелки имат конструктивна армировка, която е изчислена така, че да може да издържи теглото на бетона, преди да е стегнала пътната плоча. Вероятността да падне е малка, тъй като има армировка, която не се е скъсала. Това нещо не носи никаква тежест и върху него няма натоварване", каза инж. Досев.

 

ЗАКЪСНЕЛИ

Северната тангента бе пусната през април 2016 г. с идеята да бъде скоростна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София. Заради бързото шосе обаче старите отсечки бяха премахнати, а нови така и не се появиха. Изградени са "детелини", но не и подходите към тях. Гражданското недоволство не закъсня. След протести на жителите от "Бенковски", "Нови Искър", "Илиянци" и "Требич" правителството отпусна 1.5 млн. лв. на Столичната община за ремонт и изграждане на улична мрежа около скоростната тангента. Три години по-късно все още е мистерия кога Северната тангента ще се свърже с пътната мрежа на столицата.

 

"НАПРЕДЪК"

АПИ съобщи, че в сряда на магистрала "Хемус" ще се монтира 32-метрова рамка - част от тол системата. Това ще наложи целодневно спиране на движението в двете посоки по отсечката между пътен възел „Белокопитово“ и кръстовището с път I-7 Силистра – Шумен, в района на с. Панайот Волово. Трафикът ще се пренасочва по първокласния път  Шумен-Варна.

 

 

 

 

Още по темата