Quantcast

Медия без
политическа реклама

Омбудсманът: Повишаването на цената на водата в този момент е цинично

11 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Цинично е в този момент да се вдига цената на водата. Качеството й няма да се повиши очевидно към този момент, общите загуби продължават, а всъщност хората трябва да плащат по-висока цена. Това коментира омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ по повод предстоящото обсъждане в Комисията по водно и енергийно регулиране на нови цени на водата в 26 региона в страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

"През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството ѝ не се повишава", допълни Ковачева. Тя припомни, че е възразила и срещу новия закон за ВиК, който се предлага МРРБ. По думите ѝ е недопустимо да няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода.

"Смятам, че доста по-внимателно трябва да се обмисли въпросът с цената на водата и в момента КЕВР не бива да вдига цената на водата", каза Ковачева.

Новият закон за ВиК услугите в България тръгва с фалстарт.

 

Още по темата