facebook
twitter

Икономика

"Новият" ЧЕЗ няма да иска поскъпване на тока

Блокиране на сделката би било равно на национално предателство, смятат от "Еврохолд"
435
 Илияна Кирилова
Асен Христов от надзора на "Еврохолд" (пред микрофоните) вижда финала на сделката за ЧЕЗ до края на годината, началото на следващата.

Светло бъдеще пред българите, живеещи в Западна България, очерта "Еврохолд" - кандидатът, който стигна до финалната права в сделката за активите на ЧЕЗ у нас. На специален брифинг от компанията очертаха намеренията си за развитието на ЕРП-то у нас, когато сделката бъде финализирана. В момента застрахователното дружество е в напреднала фаза за придобиването на чешката компания. Документите за покупката се разглеждат от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която трябва да се произнесе в 25-дневен срок. Стойността на сделката е 335 млн. евро, като тя трябва да бъде одобрена и от енергийния регулатор.

От кандидат-купувача са оптимисти и се надяват всичко да приключи възможно най-скоро. В противен случай това би било "национално предателство". "Еврохолд" няма друг енергиен бизнес - освен електромера ми вкъщи, така че не може да има концентрация", заяви председателят на Надзорния съвет на дружеството Асен Христов. Той допълни, че ако сделката бъде блокирана, ще последват дела.

Компанията е вторият кандидат-купувач на ЧЕЗ, след като преди това пропадна сделката с "Инерком" на Гинка Върбакова. Наскоро от чешкото дружество обявиха, че ако и този път инвестицията не бъде одобрена, те ще останат още 5 години у нас. "ЧЕЗ не са размислили, просто предупреждават, че трети опит няма да има", коментира Асен Христов.

"Чрез инвестиции в нови технологии ще задържим цената на тока и дори е възможно тя да бъде намалена", заяви той часове по-рано пред Би Ти Ви. По думите му инвестициите ще помогнат за намаляване на загубите - технологичните и от кражби. Планирана е инвестиционна програма от над 270 млн. лв. за настоящия регулаторен период до 2020 г., и над 260 млн. лв. за следващия, обясниха от "Еврохолд".

Колегата му Георги Миков от новосъздадения енергиен борд на холдинга обаче прогнозира, че въпреки това цените ще вървят нагоре. "Ток ще има, но ще поскъпва по обективни причини, които не зависят от България и от нашата енергетика", заяви по БНР той. Миков говори за изискванията за намаляване на вредните емисии, които българските въглищни централи не могат да изпълнят. "Нашите централи вече са изправени пред катастрофални резултати само със заплащането на емисиите. Това означава, че цената на електроенергията ще се повишава заради генерацията, не заради дейностите на дистрибуцията, преносния оператор и всички съпътстващи останали дейности", обясни той.

От холдинга предвиждат намаляване на загубите на ток и намаляване на честотата на аварийните прекъсвания. Предвижда се и разширяването на системите за дистанционно управление и отчитане на електромерите. "Когато има авария, е много важно хората да знаят не само че дружеството е наясно с проблема, но и колко точно ще продължи прекъсването на тока", обясни Дан Каталин Станку от енергийния борд на компанията. Идеята е в случай на авария потребителите да получават кратко съобщение с информация колко време ще продължи и кога ще бъде отстранена.

 

НАМЕК

Според Асен Христов от полза за България ще бъде български инвеститор да купи "ЧЕЗ България". Той отрече да се ползва с политически протекции. "Има структури и извън България, които се стремят да попречат на тази сделка. Защо смятате, че в цял свят няма хора, които са против националните ни интереси? Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят. Винаги има личен интерес", каза Христов в отговор на въпрос от кои среди са те. Христов изтъкна, че в последните няколко месеца срещу "Еврохолд" се водела кампания и имало опити дружеството да се дискредитира, но впоследствие станало ясно, че няма никакви свързаности.

Ключови думи:

ЧЕЗ, Еврохолд, ток, цени, КЕВР
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Коронакризата сви продажбите на апартаменти

14.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

5795 13
Цените на храните опасно загряват в световен мащаб

09.09.2020

1632 1
"Булгаргаз" се отказа да иска поскъпване на газа

01.09.2020

Обновена

2292 11

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

И всичкото роб трябва да коленичи, да си блъска признателно челото о паважа, да благодари и да вика "Машалла, аферим и ашкоолсун" за такъв хаир от "новия ЧЕЗ"?!

То след театрото, разиграно с участието робско,  през зимата на 2013 какво ли друго му остава да направи...

sega_reader

Държавите, които имат собствено достойнство никога не приватизират важни за народа отрасли като електроснабдяването, водоснабдяването, пътищата, изхранването, железниците, въздушния транспорт, военновременните запаси и т.н.

Ние сме васална държава без достойни управници.

Интервал

Няма да иска поскъпване засега. Така или иначе, традиционно поскъпването е през лятото.
Всичко различно от одържавяване на тези дружества, е национално предателство и геноцид, без начение какво дърдорят поредните бизнесменове от поредния холдинг. :)


В едни отминали времена Методиев и такива ги дърдореше преди наближаващи избори:


Борисов: Отнемаме лиценза на ЧЕЗ, токът поевтинява

Още днес лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Той добави, че от март цената на тока може да бъде намалена. Борисов бе категоричен, че няма да подаде оставка.

19 февруари 2013

Влез или се регистрирай за да коментираш