facebook
twitter

Икономика

Новите локомотиви на БДЖ ще са "Зелена сила"

1 940
 БДЖ
Победителят "Зелена сила"

Графичната визия на новите локомотиви "Сименс Smartron" вече е избрана след проведено обществено гласуване на официалната страница на БДЖ, съобщиха от държавните железници. За две седмици са гласували 29 218 души. Победител в анкетата е ливреята Green force ("Зелена сила") с общо 9 861 гласа. На второ място остава визията Airborne (7741 гласа), трети е The Kingfisher (7189 гласа), а четвърти остава Bewinger (4427 гласа).

От БДЖ коментираха, че "Зелена сила" е спечелил привърженици със своята символика към екологичните предимства на железопътния транспорт. "Кауза, към която съвременният свят се стреми в търсене на все по-щадящи природата средства и на прага на 2021 г., определена от Европейската комисия за Европейска година на железопътния транспорт", допълват от БДЖ.

Избраната графична визия ще бъде предоставена на "Сименс" за изпълнение, т.е. локомотивите да бъдат облепени с фолио в съответната гама. Всички разходи по проектирането и изработката са включени в цената за доставка на новите локомотиви.

Съгласно подписания договор доставката на първия локомотив ще бъде осъществена до края на февруари 2021 г., но след проведени разговори с производителите се очаква първите локомотиви да пристигнат в България още през януари. Всичките 10 нови машини трябва да бъдат в депата на националния железопътен превозвач до края на май 2021 г.

Ключови думи:

БДЖ, локомотиви
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БДЖ вози с 50% намаление срещу карта "Учащ" за левче

14.09.2020

306
Скала блокира в тунел пътуващите във влака Септември-Добринище

12.08.2020

401
Заради повредени локомотиви БДЖ допуска претъпкани влакове

29.06.2020

1613 8

Коментари

nebenebe

От музея трябва да са. Ма ний сме туристически рай, та таман.

ЛАФЪРДИЕВ

Бе то и моргата и Съдебната медицина в МА са на ул. "Здраве".. Що пък едно умиращо БДЖ да не го тегли зелена сила..

редник

Сега научавам за допитването.

Мисля, че локомотивите трябва да са ярко червени и да са видими от голямо разстояние...

Да, и ако може, металик!   ;)

Влез или се регистрирай за да коментираш