facebook
twitter

Икономика

Модернизацията на жп линията Костенец - Септември ще струва 380 млн. лв.

298
 Илияна Кирилова

Модернизацията на жп участъка Костенец - Септември ще струва над 379 млн. лева. Договорът за това е бил подписан в понеделник от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и изпълнителя - консорциум "Костенец-Септември". В него влизат три фирми - "Транс логистика", "Контратас Иглесиас" и "Аркада Къмпани". Контрактът идва дни след като Министерският съвет одобри допълнително съфинансиране от 116 млн. лв. за реновирането на участъка.

Железопътната линия София - Пловдив е сред най-важните в страната и е сред големите инфраструктурни проекти, финансирани по програма "Свързана Европа". Предвижда се след края на реконструкцията скоростите в участъка Костенец - Септември да бъдат 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни, изтъкват от транспортното министерство. 

Преди година НКЖИ обяви обществена поръчка за линията, но до избор на изпълнител така и не се стигна заради поредица от обжалвания. В крайна сметка за изпълнител бе избрано обединението "Костенец - Септември", а изборът на НКЖИ се потвърди с решение на Върховния административен съд от април т.г. Най-вероятно обаче държавата ще трябва да доплаща, тъй като заради обжалванията срокът за завършване на проекта няма как да бъде спазен.

ВЪРТЕЛЕЖКА

Андреана Атанасова е новият зам.-министър на транспорта, съобщиха в понеделник от Министерския съвет. Тя ще заеме поста на Димитър Геновски, който напусна поста по свое искане. В последните пет години Атанасова е била в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя има над 20-годишен опит в сферата на съобщенията и европейските въпроси, като е работила и в Държавната инспекция по съобщенията, Комитета по пощи и далекосъобщения, транспортното министерство и др. За член на КРС Атанасова е предложена през 2014 г. от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

 

Все още няма коментари

Още

Спират за 6 месеца влаковете по подбалканската жп линия

03.02.2020

2713 5
Путин мина и на влак през Кримския мост, но обра критиките на ЕС

23.12.2019

Обновена

7477 54
От днес е в сила новият график за движение на влаковете

15.12.2019

244

Влез или се регистрирай за да коментираш