facebook
twitter

Икономика

Машинистите от БДЖ питат шофьори ли ще стават

351
 Илияна Кирилова

Положението в БДЖ става все по-лошо, като към проблемите с финансите и с престарелите локомотиви и вагони се прибавя недостигът на персонал. Това стана ясно на среща на локомотивните машинисти с директори от жп холдинга в сряда в София. Директорът на поделение "Пътнически превози" - София Александър Александров призна, че има кадрова криза и че само от началото на годината са напуснали 32-ма машинисти. Текучеството е обяснимо - машинистите недоволстват от лошите условия на труд, от заплащането, от полагането на извънреден труд в нарушение на нормите.  

Другият тежък проблем е с подвижния състав. На срещата стана ясно, че в момента "БДЖ пътнически превози" се нуждае от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. БДЖ все по-често отменя влакове заради аварии и необходимост от спешни ремонти и все по-често се говори за замяна на влакове с автобуси и шинобуси, а машинистите се чудят дали ще трябва да изкарат книжки за професионални водачи. "Колегите се притесняват дали ще е необходимо да изкарват курсове за C категория, за да карат автобуси", обясни абсурдната ситуация жп експертът Марио Нинов. 

"Ръководството на БДЖ се фокусира върху подобряване управлението на компанията и намаляване на разходите", увери Григорий Григоров, шеф на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ. Министърът на транспорта Росен Желязков бе специално поканен на срещата, но не я уважи. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В последните часове на 2019 г. БДЖ обяви най-крупната си поръчка

03.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

3079 4
От днес е в сила новият график за движение на влаковете

15.12.2019

211
БДЖ наблюдава 80 рискови влака

26.11.2019

413 6

Коментари

Миряна Б.

Министърът на транспорта Росен Желязков бе специално поканен на срещата, но не я уважи. 

 

Бас държа, че този министър има в дома си тераса колкото някой нов стадион, дарен от премиера на някой тим, негов домашен любимец.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)