Медия без
политическа реклама

КЕВР оправда поскъпването на водата с "незаобиколими фактори"

Инвестиции, заплати и инфлация са довели до ценовия скок, обясни шефът на регулатора Иван Иванов

11 Яну. 2024Обновена
Иван Иванов
Илияна Димитрова
Иван Иванов

"Незаобиколими фактори", като инфлацията, инвестициите на ВиК дружествата и повишаването на заплатите на техните служители - това са причините, които председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изтъкна днес пред депутатите за ръста в цената на водата от 1 януари 2024 г. Той беше повикан в парламента по инициатива на ПП-ДБ, за да даде обяснение за ценовия скок.

В бизнес плановете на дружествата се залага постепенно нарастване на средствата за инвестиции, както и ежегодно увеличаване на заплатите с 15%, което става по силата на подписано споразумение между регионалното министерство, "Български ВиК холдинг" и синдикалните организации в сектора. Иванов уточни, че в повечето ВиК фирми над 50% от разходите са за заплати. Той напомни и за отражението, което дава инфлацията - 11.9% от май 2022 г., когато дружествата приемат бизнес плановете си, до май 2023 г. и още 11% до края на същата година. Крайният резултат, обобщи Иванов, е  поскъпване с 15% средно за страната. 

В защита на КЕВР той изтъкна, че регулаторът е направил оценка на дружествата в края на 5-годишния регулаторен период през 2021 г. дали са изпълнили своите инвестиционни намерения. Тези инвестиции се финансират чрез цената на водата, която се плаща от потребителите. Така комисията е открила, че 22 дружества не са направили планираните инвестиции и това е било отразено в цената на водата чрез намаляването й през отминалата година за тези конкретни дружества. Иванов обвини операторите за "пропуски и неизпълнение на плановете". Но се оплака, че за ВиК дружествата няма лицензионен режим, за какъвто КЕВР е настоявала, и затова регулаторът няма достатъчно сила да ги санкционира, когато е необходимо.

На депутатските критики, че цените растат, а качеството на услугите не се подобрява, шефът на КЕВР отвърна, че направените инвестиции в сектора са 267 милиона лева от 2017 г. до 2022 г., а необходимите са 11 милиарда. "Не може с тези средства да се осъществи тази революционна промяна в качеството на ВиК услогите, за която се настоява публично", каза той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата