Quantcast
Как държавите в ЕС се опитват да овладеят високите енергийни цени | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Как държавите в ЕС се опитват да овладеят високите енергийни цени

Директни плащания, данъчни облекчения и замразяване на цените са най-популярните мерки
автор
АФП/БГНЕС
1 203
 Илияна Кирилова

Замразяване на цените, намаляване на данъците, на плащания или кредити за енергия, целева помощ - европейските нации прилагат различни мерки, за да смекчат удара за потребителите от растящите цени на енергията.

Ето някои от мерките, предприети, за да помогнат на потребителите да се справят със скока на цените на бензина, природния газ и електроенергия.

 

Целева помощ за домакинства с ниски доходи

 

Франция обяви в четвъртък еднократно плащане на 100 евро без данъци за хора с доходи под 2000 евро на месец. Правителството очаква такава помощ да получат 38 милиона души. То вече обяви извънредно плащане от 100 евро на шест милиона домакинства, за да облекчи сметките им на доставената електроенергия.

Във Великобритания правителството основа фонд от 500 милиона паунда, за да помогне на домакинствата с ниски доходи за сметките им за отопление, храна и облекло.

В началото на октомври белгийското правителство удължи до март фиксираните тарифи за енергия за домакинствата с по-ниски доходи, като им осигури и 80 евро субсидия за енерго плащанията.

В Полша правителството планира да похарчи до 1,1 милиарда евро през следващата година, за да помогне на пенсионери и многодетни семейства да се справят със сметките за енергия. Едно от пет домакинства отговаря на условията.

В Латвия около 150 000 домакинства трябва да получават между 15 и 20 евро на месец, за да покрият сметките си за ток или газ.

Естонското правителство ще похарчи около 75 милиона евро за намаляване на сметките за ток на всички потребители и още 20 милиона за подпомагане на около 72 000 семейства с ниски доходи от септември и март.

Литовският парламент обсъжда предложенията на правителството за намаляване на цените на газа за пет години и за подпомагане на 110 000 семейства със сметките за отопление.

 

Замразяването на цените

 

Франция замрази цените на газа до края на 2022 г. и следващото поскъпване на електроенергията ще бъде ограничено до 4%, благодарение на намаляване на данъците върху енергоносителите.

Италия замразява цените на газа за 2,5 милиона души и на цените на тока за най-бедните. Намалява се и ДДС върху тока до 5,5%.

 

Данъчни облекчения

 

Германското правителство нареди данъкът за подпомагане на възобновяеми енергийни източници, който се плаща от всички потребители, да бъде намален почти наполовина от 1 януари.

Испания, която е по-зависима от природния газ за производството на електроенергия, отколкото европейските си съседи, през юли реши да намали ДДС върху електроенергията. През септември правителството временно намали още един данък върху електроенергията и постави ограничения върху печалбите на енергийните компании.

Чешкото правителство премахна ДДС върху електроенергията и газа за ноември и декември и обмисля да удължи мярката за цялата 2022 г., ако получи разрешение за това от Брюксел.

Ключови думи:

ток, газ, цени

Още

Вече са изплатени на бизнеса 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток

19.11.2021

610
МРРБ залъгва строителите с неизпълними обещания

20.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5527
Рязко поскъпват лифт картите в зимните курорти

18.11.2021

7182