facebook
twitter

Икономика

Извънредният труд ще може да е до 300 часа годишно

606
Снимка: Архив

Социалното министерство е готово да удовлетвори донякъде исканията за работодателите за по-гъвкави форми на заетост, стана ясно от думи на социалния министър Бисер Петков. Миналата седмица Българската стопанска камара поиска нов Кодекс на труда, който да отразява съвременните реалности, като изложи и в какви посоки трябва да са промените. Бизнесът иска да има право по-дълго да пуска служителите си в неплатен отпуск, да има повече възможности за извънреден труд, да се въведе нов вид договор с нулеви часове, при който работникът е на разположение, но няма гаранция, че ще работи и съответно че ще получава възнаграждение.

Нов кодекс няма да се пише, ще се опитаме да го подобрим и да го съобразим с настъпващите промени в практиката, обясни социалният министър Бисер Петков във вторник пред БНТ. По отношение на "нулевите часове" той се измъкна от конкретен отговор с обяснението, че това са нови отношения и разговорът продължава. Склонен е обаче да предложи под някаква форма увеличение на възможностите за извънреден труд. Сега у нас той е разрешен само при някои изключения и не може да надвишава 150 часа годишно. Бизнесът иска повече права да го прилага и поне 300 часа лимит годишно. Министерството ще предложи ограничението извънреден труд да се полага само в определени условия да остане, но да се позволи чрез колективните трудови договори да се договаря по-висока норма на извънредния труд - 300 часа годишно. Така съгласие по този въпрос в съответния бранш ще трябва да дадат и синдикатите, които са другата страна в колективното договаряне.

Промените в Кодекса на труда се обсъждат интензивно от началото на годината.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Работодателите поискаха да уволняват по-лесно

31.01.2019

Яна Николова

2065 8
Държавата се изгаври с децата с увреждания - отнема им помощи

28.11.2018

Искра Ценкова

5600 17
Законопроектът за хората с увреждания бе одобрен от Националния съвет за интеграция (видео)

11.10.2018

308 1

Коментари

ЗТБХЦ

да се въведе нов вид договор с нулеви часове, при който работникът е на разположение, но няма гаранция, че ще работи и съответно че ще получава възнаграждение.

 

Нашите комунягокапиталисти са по-нагли и от Орбан. 👎

 

Вероятно ще поискат и обезщетение за неизпълнение на трудовия договор, в случай, че работникът умре от глад, докато чака "на разположение".

ablepsia

Бе нали си има директива на ЕС-ес за извъредния труд - или управляващите се сещат да се позовават на Ес-ес, често неоснователно,  само когато на тях им отърва?

 

As an employer, you must ensure that your staff do not work more than 48 hours per week on average (including overtime), over a reference period of up to 4 months. Your employees must be given at least 11 consecutive hours of daily rest and at least 24 hours of uninterrupted weekly rest every 7 days, over a reference period of 2 weeks.

 

 

И т.н.

 

 

https://europa.eu/youreurope/business/human-resour...

ONOGUNDUR

Да върнем робството официално - вече втори път го предлагам!

JKMM
снимка на JKMM

Как да не се сетиш:

 

"Капиталът е безпощаден към здравето и живота на работника навсякъде, където обществото не го принуждава към по-различно отношение."

 

"При печалба за капиталиста, работникът не винаги ще спечели, при загуба обаче за капиталиста, работникът винаги губи заедно с него."

 

"Да бъдеш производителен работник не е щастие, а проклятие."

 

"Във финансовите дела сърцето мълчи…"

БахххМааму

Бизнесът иска да има право по-дълго да пуска служителите си в неплатен отпуск, да има повече възможности за извънреден труд, да се въведе нов вид договор с нулеви часове, при който работникът е на разположение, но няма гаранция, че ще работи и съответно че ще получава възнаграждение.

И защо на това министерство му викат "социално", а не примерно "бизнесоугодно"? А? Бесен съм! Гадове продажни!

маргаритка2

Като изключим, че това противоречи на всякаква хигиена, пак възниква въпроса за внос на работници - не могат да издържат на  такъв режим.

 

Това с неплатените отпуски е безумно. Как така "на разположение"?!? Крепостничество ли въвеждаме? Дгд.

 Петков що не им каже да си оправят мениджмента, и след това да реват, некадърници назначени?

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Договори, договори, договори...

 

Мне хотелось сказать: «Играйте мою пьесу, мне же ничего не нужно, кроме того, чтобы мне было предоставлено право приходить сюда ежедневно, в течение двух часов лежать на этом диване, вдыхать медовый запах табака, слушать звон часов и мечтать!»

По счастью, я этого не произнес.

Запомнилось, что часто в договоре попадались слова «буде» и «поелику» и что каждый пункт начинался словами: «Автор не имеет права».

Автор не имел права передавать свою пьесу в другой театр Москвы.

Автор не имел права передавать свою пьесу в какой-либо театр города Ленинграда.

Автор не имел права передавать свою пьесу ни в какой город РСФСР.

Автор не имел права передавать свою пьесу ни в какой город УССР.

Автор не имел права печатать свою пьесу.

Автор не имел права чего-то требовать от театра, а чего – я забыл (пункт 21-й).

Автор не имел права протестовать против чего-то, чего – тоже не помню.

Один, впрочем, пункт нарушал единообразие этого документа – это был пункт 57-й. Он начинался словами: «Автор обязуется». Согласно этому пункту, автор обязывался «безоговорочно и незамедлительно производить в своей пьесе поправки, изменения, добавления или сокращения, буде дирекция, или какие-либо комиссии, или учреждения, или организации, или корпорации, или отдельные лица, облеченные надлежащими на то полномочиями, потребуют таковых, – не требуя за сие никакого вознаграждения, кроме того, каковое указано в пункте

SvSophia
снимка на SvSophia

 

– Четыреста рубликов? А? Только для вас? А?

Должен признаться, что я огорчился. Дело в том, что у меня как раз не было ни копейки денег, и я очень рассчитывал на эти две тысячи.

– А может быть, можно тысячу восемьсот? – спросил я. – Княжевич говорил...

– Популярности ищет, – горько отозвался Гавриил Степанович.

SvSophia
снимка на SvSophia

Я подписал договор, причем Гавриил Степанович разъяснил мне, что деньги, которые будут даны мне, являются авансом, каковой я обязуюсь погасить из первых же спектаклей. Уговорились, что сегодня я получу семьдесят пять рублей, через два дня – сто рублей, потом в субботу – еще сто, а остальные – четырнадцатого.

SvSophia
снимка на SvSophia

– Это Нерон у них составляет договоры? – дико сострил мой друг.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×