facebook
twitter

Икономика

Хотелиерите стягат протест с искане за 5% ДДС

На 25-ти януари те ще обслужват клиентите си с жълти жилетки
1363
 Лудогорец

Ресторантьори и хотелиери планират протест в края на седмицата с искане за намаляване на ДДС до 5% за хотелите и заведенията за обществено хранене. Това стана ясно по време на среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново, на която се събраха собственици от 36 града.

"Ние зависим от минимум четири министерства. Това, което ние направим като декларация, ще го предложим на всички тези, от които зависим. Туризмът е дейност, която продава щастие, в същото време ние сме убити от данъци и такси, в същото време не забравяйте, че туризмът е един изключително печеливш за България бранш", коментира пред БНТ Вени Петрова, председател на БХРА.

Ресторантьорите и хотелиерите смятат в събота - 25-ти януари - да започнат работа с жълти жилетки в знак на протест и с настояване към правителството за законодателни промени, които да изсветлят бранша. Те настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, както и да се отмени наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Сред другите им искания са категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафе машини, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти и др.

Исканията ще бъдат внесени до седмица до ресорните министерства и парламента. Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупредиха от бранша.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

2-ра градска болница ще има отделение за болни от коронавирус

17.03.2020

Обновена

4121 61
Стотици „жълти жилетки“ манифестираха в Париж въпреки забраната

14.03.2020

1117 1
Погребалните фирми изоставят протеста с катафалки

13.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

436 1

Коментари

ppipi7766

Туризмът е дейност, която продава щастие, в същото време ние сме убити от данъци и такси, в същото време не забравяйте, че туризмът е един изключително печеливш за България бранш",

 

Сега като се наредят и труженичките на нощният фронт, продавачите на дрога, за алкохолния бизнес дето го облагат и с акциз да не говорим.

inventus

Дето ще е пет процента ...там е и без тях! Тия наистина са се взели много на сериозно! Все едно като довличат тук всички пияници на Европа правят голямо благодеяние на държавата.

peniko

Аз ще отида и по-надалеч - направо за всяка отчетена сметка да им се дават по 5%!!! Тогава ще бъдат наистина затруднени -  дали да ходят с по-големи крачки да не си цепнат гащите или с по-малки да не си износват обувките: ако отчитат повече сметки, ще плащат по--голям ДОД (печалба), ако не - ще губят 5%те процента.....

Johnny2965

С изключение на някои петзвездни хотели, всички останали смятам за силно надценени. Най-отвратителното в българските хотели под пет звезди е храната, предлагана за закуска.

Сгугню
снимка на Сгугню

И защо един от многото бизнеси в България (защото туризмът си е просто вид бизнес) трябва да бъде третиран привилегировано спрямо другите видове бизнес?

Предводител на ...

Щото обожаваната от теб релса иска това.

Witch Hunter

Дори да се случи, а не би трябвало според мен, със сигурност цените няма да паднат дори с 5%.

Любопитkо

Единната ставка по ДДС беше най-големият успех на данъчната ни система. 

Някой направи ли анализ на ефектите от свалянето му за туризма?

Свалиха го от 20 на 9%.

Какво стана? Ресторантьорите намалиха ли крайните цени с 9%?

 Събираемостта на данъка увеличи ли се?

Печалбата на предприемачите скочи ли? Увеличи ли се данък печалба и данък дивидент?

Увеличиха ли се постъпления от ДОД и осигуровки на назначените наемни работници?

Сгугню
снимка на Сгугню

Щото обожаваната от теб релса иска това.

Мале, що си умен, мале!

nanyac

...ние сме убити от данъци и такси, в същото време не забравяйте, че туризмът е един изключително печеливш за България бранш...

Като е изключително печеливш тоя туризъм за какво намаляване на данъците изобщо иде реч?

Правилна мярка за съживяване на бранша ще е сами без участие на държавата да си намалят нормата на лакомия.

trunk

 Апетита идва с яденето.И не е луд тоя дето яде зелника  , а тоя който му го дава .   Но ти на мене ,аз на теб така си е в мутротериторията ни.

vasilevil

Докато продавате една водичка и едно чайче по пет лева никой няма да ви съжали.

Доц.Трътлев

A бакшиша на колко процента ще го намалят? Нищо не казват.

tatyana1

Оплакват се, че нямат кадри. Клиентите им намаляват. Защо изобщо държавата трябва да подкрепя техния бизнес? Да си го закрият, поне половината.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×