Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хотелиери вече 3 месеца чакат пари за настанените до май бежанци

До края на седмицата ще изчистим всички плащания за март и април, обещава министърът на туризма

19 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

Близо 150 хотелиери и украински бежанци излязоха на протест тази сутрин, като блокираха за 10 минути кръговото кръстовище на Радва в посока Слънчев бряг. Причината за протеста им са все още неизплатените държавни помощи за настаняване на търсещи временна закрила от войната в Украйна бежанци от март насам.

"Държавата не изпълнява ангажимента си по програмата. Положението е критично", заяви пред БНР хотелиерът от Слънчев бряг Радостин Дачев. „По първата програма има частично неизплатени суми за месеците март и април на някои хотелиери и липса на всякакво плащане за май на нито един от хотелиерите. По втората програма от 1 юни, по която трябва да се покрият 10 и 15 лева, в зависимост с хранене или без, също никакви средства не са платени. Колегите теглят банкови кредити, за да поддържат базите си и да плащат ток, вода и хранителни продукти. Нетърпимо е!“, разказа Дачев.

"До края на седмицата средствата за месеците март и април по програмата ще бъдат изплатени", увери пред бТВ тази сутрин министърът на туризма в оставка Христо Проданов. Предният ден министерството на туризма излезе със съобщение, че трябвало да обработват огромен масив от данни на участниците по първата програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. Чиновниците се опрадваха за забавянето с прегледа и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябвала да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т. г., когато изтече програмата.

"Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. Трябва да се отчете фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки", посочват от Министерството на туризма.

От там твърдят, че документите за плащане са подготвени и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване. 

Още по темата