Quantcast
Global Finance писа "шестица" на шефа на БНБ | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Global Finance писа "шестица" на шефа на БНБ

Ще бъдем готови за еврозоната през 2023-2024 г., прогнозира Димитър Радев
822
 Илияна Кирилова
Димитър Радев

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка "A" в годишната класация на престижното издание Global Finance, съобщи Econ.bg.  Той е и единственият ръководител на централна банка в Европа, който получава най-високата оценка. С едно стъпало по-ниско - оценка A минус, са отличени централните банкери на Чехия, Египет,  ръководителят на Федералния резерв на САЩ и др.

В престижната класация, която изданието прави от 1994 г. насам, Радев влиза за трета поредна година.  Максимална оценка като неговата тази година са заслужили още колегите му от Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт и др. В класацията са централни банкери от повече от 90 страни.

Оценките се поставят по скала от “A” to “F”, като се взимат предвид резултатите и успехът в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. "A" e най-високата оценка в скалата. Класацията е в октомврийския брой на Global Finance.

Работата на Димитър Радев е силно улеснена от валутния борд, който не позволява волности в паричната политика и държи лева стабилен.  Високата му оценка навярно отразява и дългоочакването влизане на България в т.нар. чакалня за еврозоната.

 

Оптимизъм

България ще е готова за членство в еврозоната през 2023-2024 г., прогнозира Димитър Радев в интервю за Българската стопанска камара.

„Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно. След изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и при постигната съответна степен на институционална и реална конвергенция, България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г.“, коментира управителят на БНБ. Той припомни, че престоят в "чакалнята е различен за отделните страни, като рекордьор е Литва, която е влязла в еврозоната след 10.5 години. 

Приемането на еврото няма да доведе до повишаване на цените. Това е спекулативно твърдение, което не е подкрепено с факти от историята на въвеждане на еврото в други страни", категоричен е Радев. „Цялата историческа статистика в такива случаи е категорична – повишение се отчита при много малко стоки и услуги. И даже при такива индивидуални повишения не е ясно дали са причинени от смяната на валутата. В дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България, се очаква да се движат нагоре. Това ще бъде едно нормално следствие от реалната конвергенция на икономиката ни към еврозоната. Валутата, която ползваме, сама по себе си не е фактор за повишение или понижение на цените“, посочва управителят на БНБ.

Ключови думи:

Димитър Радев, БНБ
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чуждите инвестиции са с 30% по-малко от миналогодишните

17.11.2020

553 8
БНБ: Може да се стигне до вдигане на данъци

05.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

3798 11
Уникредит Булбанк отново измести Банка ДСК от върха

03.11.2020

7543 11

Коментари

pasamaz

Престижната класация отразява, в случая, единствено лежерното нищоправене на един чиновник, чийто живот и мисли много отдавна са отвъд океана.

dembik

Браво на банкера Радев!

Оставка на чорапа Радев!

И на Боко оставка!

И на Гешев оставка!

И на Кошлуков оставка!

Светозар

А г-н Бойко Борисов писа на Цеко Минев едни 160 млн. лева бакшиш.

чевермехайвер

Aйол ,громи статуквото и межд. положение  - това изкуство не е за аматьори.Финансовите пазари генерират трилиони за денонощие и там гласуването е всяка секунда  - няма партии, церемониалмайстори , чалгари ,тъпанари и т.д. , а само ТИ/ФТ.

RAICHOM

ПП "България на труда и разума" - БТР му пише “двойка”. От 1997 г. БНБ не е централна банка, а обикновено обменно бюро, задължено със закон да обменя евро за левове при фиксиран курс.... В утрешна България на труда и разума г-н Радев ще трябва да си намери работа в някое частно обменно бюро. Определено такива като него няма да имат място в БНБ. https://btr.bg/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html

Влез или се регистрирай за да коментираш