Quantcast
Global Finance писа "шестица" на шефа на БНБ | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Global Finance писа "шестица" на шефа на БНБ

Ще бъдем готови за еврозоната през 2023-2024 г., прогнозира Димитър Радев
824
 Илияна Кирилова
Димитър Радев

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка "A" в годишната класация на престижното издание Global Finance, съобщи Econ.bg.  Той е и единственият ръководител на централна банка в Европа, който получава най-високата оценка. С едно стъпало по-ниско - оценка A минус, са отличени централните банкери на Чехия, Египет,  ръководителят на Федералния резерв на САЩ и др.

В престижната класация, която изданието прави от 1994 г. насам, Радев влиза за трета поредна година.  Максимална оценка като неговата тази година са заслужили още колегите му от Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт и др. В класацията са централни банкери от повече от 90 страни.

Оценките се поставят по скала от “A” to “F”, като се взимат предвид резултатите и успехът в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. "A" e най-високата оценка в скалата. Класацията е в октомврийския брой на Global Finance.

Работата на Димитър Радев е силно улеснена от валутния борд, който не позволява волности в паричната политика и държи лева стабилен.  Високата му оценка навярно отразява и дългоочакването влизане на България в т.нар. чакалня за еврозоната.

 

Оптимизъм

България ще е готова за членство в еврозоната през 2023-2024 г., прогнозира Димитър Радев в интервю за Българската стопанска камара.

„Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно. След изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и при постигната съответна степен на институционална и реална конвергенция, България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г.“, коментира управителят на БНБ. Той припомни, че престоят в "чакалнята е различен за отделните страни, като рекордьор е Литва, която е влязла в еврозоната след 10.5 години. 

Приемането на еврото няма да доведе до повишаване на цените. Това е спекулативно твърдение, което не е подкрепено с факти от историята на въвеждане на еврото в други страни", категоричен е Радев. „Цялата историческа статистика в такива случаи е категорична – повишение се отчита при много малко стоки и услуги. И даже при такива индивидуални повишения не е ясно дали са причинени от смяната на валутата. В дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България, се очаква да се движат нагоре. Това ще бъде едно нормално следствие от реалната конвергенция на икономиката ни към еврозоната. Валутата, която ползваме, сама по себе си не е фактор за повишение или понижение на цените“, посочва управителят на БНБ.

Ключови думи:

Димитър Радев, БНБ

Още

Външният дълг на България нарасна с 3 млрд. евро за една година

30.09.2021

2863
БНБ реши да "охлади" кредитната активност на банките

23.09.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

11924
ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

31.08.2021

Обновена

6454