Медия без
политическа реклама

ГЕРБ отказа да ограничи казината и игралните зали

В същото време депутатите на Борисов позволиха разрастване на хазартната дейност на държавния тотализатор

Илияна Кирилова

От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на „Обединени патриоти” – техният коалиционен партньор, да бъде рязко намален броят на действащите казина и игрални зали в страната.

Патриотите предлагаха местата за хазарт да действат само в 5-звездните хотели, големите курорти и в близост до граничните пунктове на страната. Депутатите на Бойко Борисов обаче мълчаливо подминаха инициативата на своите съюзници на първото четене на законодателните промени, което премина днес в пленарната зала.

В същото време депутатите на Борисов позволиха сериозно да се разрасне хазартната дейност на държавния спортен тотализатор. Сред организираните от него хазартни игри бяха включени залагания върху резултати от надбягвания с коне и кучета, върху случайни събития и познаване на факти и др. Предостави му се и възможност да организира игрите в наети пунктове и чрез обособени устройства за самообслужване. От ГЕРБ дадоха банално обяснение за подкрепата, която оказват на държавно-организирания хазарт – 1/3 от приходите му отивали за развитието на българския спорт.

Изглежда, че патриотите се бяха примирили, че предложението им ще пропадне, и неглижираха и без това вялия парламентарен дебат. Предния ден обаче съпредседателят на ОП Валери Симеонов, който е най-силно ангажиран с въпросите на хазартния бизнес, рязко критикува проекта на ГЕРБ. „Целта е да ограничим хазартната зависимост, а не да заменим една частна хазартна фирма с държавна. Не трябва да допуснем „Български спортен тотализатор” да разшири дейността и така да насърчим отново масовото търкане на талончета”, заяви Симеонов пред БНТ. И заподозря, че съпротивата срещу ограничаването на казината е мотивирана от „заможни бизнесмени”.

АДМИНИСТРАТИВНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ

Одобрено беше предложението на ГЕРБ съществуващата Държавна комисия по хазарта да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет. Идеята за това дойде след като върху комисията беше хвърлена отговорността за неплатените към бюджета такси от хазартни оператори в размер на стотици милиони левове. Новата агенция ще се ръководи единствено от своя председател, т.е. ще бъде едноличен орган, а не колективен, какъвто е комисията.

Това е и основната реформа, която хората на Бойко Борисов предложиха. Опозицията я посрещна с критики и насмешка. „Каква еднолична власт? Никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате! Вие сега ще улесните корупционерите – ще им сложите само един човек”, обяви депутатът от БСП Румен Гечев.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?