Медия без
политическа реклама

Енергийният министър: Електроцентралите са обезпечени с горива

При проблем с руските газови доставки ще търсим помощ от Азербайджан, заяви Александър Николов

02 Март 2022
Александър Николов
БГНЕС
Александър Николов

АЕЦ "Козлодуй" и Маршкият басейн са обезпечени с горивата, които са им необходими, за да произвеждат електричество. Това увери министърът на енергетиката Александър Николов на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

За петрола Николов посочи, че цената му е скочила с над 20% през последните три дни, но проблеми с доставките няма. А за природен газ България ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества, ако се появи проблем с руското синьо гориво.  

"България има възможност за доставки от две алтернативни трасета, включително от Южния газов коридор. "Булгаргаз", заедно с Българския енергиен холдинг, прави всичко възможно, при настъпване на допълнителни рискове количествата, доставени по трасето на Южен газов коридор, а именно по дългосрочния договор с азербайджанската нефтена компания "Сокар" (SOCAR), да бъдат увеличени”, увери министърът.

Той изтъкна, че България има достъп и до възможност за втечнен газ - през Елеуса, Гърция.

ДЛЪЖНИК

ТЕЦ “Варна”, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е вторият най-голям длъжник на “Булгаргаз” след столичната “Топлофикация”, съобщи министър Николов в отговор на въпрос на депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

“Имахме намерение и желание задълженията на “ТЕЦ Варна” да бъдат намалени, но за съжаление до момента това не е факт. Конкретни числа не мога да съобщя, но мога да кажа, че е вторият най-голям длъжник след “Топлофикация-София”, каза Николов.

През декември заради задълженията на ТЕЦ “Варна” бяха спрени доставките на газ и сметките му бяха запорирани, твърди се в медийни публикации.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата