facebook
twitter

Икономика

Експерти оспориха нуждата от "Балкански поток"

Той ще разнообрази маршрутите, но не и източниците на газ, смятат те
1 572
 Илияна Кирилова
Управляващите нарекоха отсечката на "Турски поток" у нас "Балкански поток" с идеята, че така ще го легитимират, смятат експертите. В средата на снимката е Димитър Бечев, а до него вдясно - Пламен Димитров.

Потреблението на газ у нас остава ниско, а България все още разчита основно на един източник на синьо гориво, няма местен добив и няма изградени газови връзки със съседните страни. На този фон шансовете пред бъдещия газов хъб "Балкан" в България не са големи, а "Балкански поток" ще разнообрази маршрута на газа, но не и източника му. Около това мнение се обединиха експерти на вчерашната кръгла маса, посветена на газовите доставки за България.

"За да има хъб, трябва да има газ", коментира идеята на газовия център "Балкан" Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Димитров цитира и думите на шефа на руския гигант "Газпром" Алексей Милер, според когото компанията предпочитала да работи по дългосрочни договори и няма да участва в хъба. "Няма много пазарни играчи, нямаме традиции в тази сфера, а няма и кадри", обясни Пламен Димитров. България не може да има работещ хъб, защото няма работещ пазар, обобщиха експертите.

Те разкритикуваха и проекта "Балкански поток", чието строителство започна преди дни. Цената на трасето е над 1.1 млрд. евро, а миналата сряда държавната "Булгартрансгаз" обяви, че е взела кредит от 200 млн. евро за авансовите плащания на отсечката.

"Че няма да минем без руски газ, е ясно, въпросът е дали ще имаме алтернатива, така че да избираме ценови доставки, когато те са по-изгодни", коментира експертът Галина Александрова. По думите й се твърди, че проектът не води до разнообразяване на източниците, а само на маршрутите.

Риск има и при финансирането на проекта. "Осигуряването на парите ще изисква гаранция от БЕХ, което предполага нов дълг на холдинга. В случай че БЕХ изпадне в трудно положение, единственият изход ще бъде покриване на задълженията от държавата. А така бихме попаднали в казуса нерегламентирана държавна помощ, която трябва да бъде нотифицирана от Брюксел", каза още Галина Александрова.

Бъдещ газов хъб на Балканите трудно ще намери нови клиенти в региона, обобщи Димитър Бечев. По думите му газовото потребление в Западните Балкани е едва 2 млрд. куб. м годишно, а в държавите липсват бизнес интереси и средства за изграждане на газови връзки, без които няма как да се реализира концепцията за газоразпределителен център в България.
 

СКРОМНО

Потреблението на газ у нас продължава да е значително по-ниско в сравнение с останалите страни от ЕС, а битовата газификация засяга само около 100 000 души, показва доклад "Между Москва и Брюксел - България на газовата карта на Европа", изготвен от Българското геополитическо дружество. "През следващите 10 г. потреблението ще нарасне с една трета, прогнозират от "Булгартрансгаз". Това не е много, но все пак е повече от сега", каза Пламен Димитров от дружеството.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансова сеизмология
Български изтребители са вдигнати заради руски бомбардировачи

21.05.2020

Обновена

17338 73
Тръмп изтегля САЩ от договора „Открито небе“

21.05.2020

2024 12

Коментари

mi6osp.

Междувременно на 28 . 10. 2019 Дания даде разрешение за преминаване на Северен поток 2 през териториалните ѝ води.

Така че засега Балкански поток не е необходим.

Solace

Да, бе, не е. А паричките, които едни хора ще гушнат за станции, тръби, конектори и т.н.? Хлебецът взимате от устата на хората, ей...

Вова

Битовото газифициране е слабо заради алчността,некадърността  и нежеланието на фирмите монополисти. Достатъчно е да им видиш разценките и условията. Алчни мошеници.

В други държави ,също без собствени източници,газификацията е повсеместна,а цени и условия са повече от благоприятни.

 

bay Dragan

Да ВОВА. И като турниш парите /процента/за кмета за издаване на разрешително... Бая шебеци са наредени по веригата

Apolitichen

 "Няма много пазарни играчи, нямаме традиции в тази сфера, а няма и кадри", обясни Пламен Димитров.

Тоя "експерт" що дрема, когато парламентът заплю собствените си решения за да се купят "американските фърчила"? Сумата от 2.8 млрд. лв. (плюс още толкова за дооборудване) му се видя малка или сега е получил грант от "Козяк"?

Да припомня, че нямаме и опит и кадри в автомобилостроенето. Но това не пречи на държавата да събира приходи от транзитни такси.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Гамизов защо мълчи?

 

И агенгъг Сащо 11 също липсва от тая седянка.

 

Ей за това стигат до такива скверни изводи - хъбът и патокът не били нужни, 'ми вече не са нужни.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ми те спряха да са нужни още когато италианците напуснаха проекта ЮП, с което обезсмислиха проекта.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×