Медия без
политическа реклама

ЕК заподозря картел на норвежки производители на сьомга

На Норвегия се пада половината от отглежданата атлантическа сьомга в глобален мащаб и основен играч на пазара в ЕС

26 Яну. 2024
 Норвежка сьомга
архив
Норвежка сьомга

Европейската комисия съобщи, че подозира шест норвежки производители на сьомга в ценови сговор и е поискала от тях разяснения преди да предприеме действия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Предварителната стъпка в официалното разследване, наречена изложение на възраженията, е спрямо норвежките компании Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi и SalMar.

Комисията отбелязва, че на Норвегия се пада половината от отглежданата атлантическа сьомга в глобален мащаб, а основен пазар е Европейският съюз.

Въпреки че Норвегия не е член на ЕС, тя е част от Европейската икономическа зона, която обхваща Европейския единен пазар и поради това рибарския износ попада под регулаторния надзор на Брюксел.

ЕК посочва, че предварителното проучване повдига опасения, че между 2011 и 2019 г. шестте норвежки компании са обменяли "търговски чувствителна информация" за цени, обеми и други фактори. 

Предполагаемият сговор се отнася за цените на прясната атлантическа сьомга, не за замразена или за обработени продукти като пушена риба, уточнява Комисията. 

Още по темата