Quantcast

Медия без
политическа реклама

Две управляващи партии искат сваляне на ДДС за хляба и тока

19 Апр. 2022
Илияна Кирилова
"Продължаваме промяната" предлагат направо нулева ставка ДДС за хляба.

До седмица - две управляващата коалиция ще е готова с пакета антикризисни мерки, като в момента събира всички предложения за овладяване на инфлационния натиск. Това заяви днес вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който обяви, че мерките ще бъдат приети преди актуализацията на бюджета от 1 юли, защото се налага бързо да се действа.

БСП отново лансира старата си идея за въвеждане на необлагаем минимум за ниските доходи, както и за намаляване на ДДС за стоките на регулиран пазар, което ще рече по-ниска ставка за ток, вода, топлоенергия и газ за домакнствата. Наред с това левицата настоява да се въведе таван на цените на някои стоки - вероятно храни. "За да не се създават дефицити, предлагаме паралелно да се създаде държавен фонд, който да компенсира разликата в цените", обясни днес червеният депутат Георги Свиленски.

Изненадите обаче дойдоха от "Продължаваме промяната", от където предлагат премахване на ДДС на хляба и по-ниска ставка за плодовете и зеленчуците, както и на електроенергията и за фирмите, и за бита.

Въпреки че лидерът на ПП и финансов министър Асен Василев многократно е заявявал неодобрение за диференциране на ДДС, неговите съпартийци от парламента са изпратили запитване до финансовото министерство какво ще струва това на бюджета и възможно ли е да се направи.

Друга антикризисна мярка, която ПП ще предложи, е облагане на свръхпечалбата от производството и търговията с електрическа енергия, съобщи днес депутатът Венко Сабрутев, зам.-председател на бюджетната комисия в парламента. Към момента няма подробности какъв може да е допълнителният данък за производители и търговци на ток, нито какво се разбира под свръхпечалба. 

Вицепремиерът Асен Василев потвърди, че има различни предложения за намаляване на ДДС ставки, но все още не са направени изчисленията.

"Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига, продоволствието, и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, но той е в по-дългосрочна перспектива и не толкова директно, ще дойде по линия на металите", коментира днес Василев.

Преди дни Василев обясняваше, че антикризисните мерки трябва да бъдат фокусирани и върху високите цени на горивата.

Василев и днес коментира, че лично той е против диференцирането на ставките, защото според него възниква въпросът защо са предпочетени едни стоки, а не други, и защото опитът с намаляването на ДДС за ресторантьорите е показал, че мярката не достига до крайните потребители. "Доколкото знам има предложение от страната БСП, свързано със стоките, които са на регулиран пазар. Така че поне второто би отпаднало, т.е. би стигнало до крайния потребител ефектът", коментира вицепремиерът Асен Василев.

Финансовият министър добави, че кабинетът няма да иска промяна на плоския данък, и увери, че въпреки инфлацията няма да се променя бюджетното салдо "поне на този етап".

"Демократична България" лансира стари свои предложения, които на практика нямат нищо общо с инфлацията - повишаване на прага за регистрация по ДДС от 100 хил. на 166 хил. лв., както и намаляване на лихвата при просрочия от сегашните 10% на 4% за гражданите и на 8% за фирмите.

Дясната формация се обяви и за вече лансирани от премиера Кирил Петков възможни решения за омекотяване на инфлацията, които обаче трябва да бъдат взети на ниво Европейски съюз - намаляване на акцизите на горивата и договаряне на общи доставки на газ за страните членки, при което да се постигне по-изгодна цена.

До момента от ИТН още не са обявили техните идеи за антикризисни мерки.

Още по темата