Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бюрокрация спъна и грантовете за туроператорите

Неясно защо ресорното министерство е наело външни оценители срещу 85 000 лв.

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Обещаните грантове за туроператорите, които от пролетта почти не развиват дейност заради ограниченията на COVID-пандемията, още не са им дадени. В началото на октомври по ОП "Иновации и конкурентоспособност" бяха пренасочени 10 млн. лв. безвъзмездна помощ за туроператори и туристически агенти, които, за да стигнат по-бързо до тях, трябваше да бъдат разпределени от Министерството на туризма.

840 туроператори подадоха заявления за грантове през електронната система ИСУН до 20 октомври, като министърът на туризма Марияна Николова обеща парите да бъдат преведени на фирмите още през ноември.

Всеки от кандидатите имаше право да заяви сума до 10% от оборота за 2019 г., но не повече от 200 000 евро или 391 166 лв. Общата стойност на поисканите безвъзмездни помощи надхвърли 64 млн. лв. Оценката и подборът на заявленията все още продължава.

"Без конкурс Министерството на туризма е наело частна фирма за външно оценяване, на която са платени 85 000 лв.", обяви тези дни по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Христо Проданов. Той попита вицепремиера Марияна Николова защо се плащат толкова големи суми на външни оценители, вместо те да бъдат разпределени между туроператорите. Както и защо Министерството на туризма е трябвало само да разпределя средствата, след като е ясно, че няма капацитет да ги оценява.

Вицепремиерът не отговори конкретно на тези въпроси, но призна, че в оценителната комисия има външни експерти, както и двама представители на ведомството. Тя посочи, че процедурата се извършва "в синхрон с нормативната уредба, съгласувано с ОП "Иновации и конкурентоспособност" и нямало нищо нередно в наемането на външни оценители.

Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че Министерството на туризма не е обявяло поръчка за външни оценители, които да извършат подбор на заявленията на туроператорите за безвъзмездна помощ. Как е възможно това при цена от 85 000 лв., както твърди депутатът Христо Проданов, няма отговор.

Туроператори се опасяват, че поне до средата на декември няма да получат обещаните грантове, които се очаква да бъдат шест пъти по-малки от заявените пари. От Министерство на туризма обясниха, че 10-те милиона лева ще бъдат разпределени пропорционално между всички кандидати. Някои от фирмите са получили мейли тези дни с искане да си коригират неточности в заявленията, като е даден краен срок за това до 1 декември. 

Целта на проекта бе да се осигури финансиране за оперативните разходи на постравалите от COVID-кризата туроператори, след като те останаха без никаква помощ от държавата от пролетта насам.


ЗАКЪСНЕНИЕ И ЗА ПРЕВОЗВАЧИТЕ

По подобен начин от ОП "Иновации и конкурентоспособност" в началато на октомври бяха насочени към Министерството на транспорта 30 млн. лв. за грантове за автобусните превозвачи. И по тази мярка все още заявленията на кандидатите се обработват и не е ясно кога парите ще стигнат до тях.

Превозвачите имаха възможност да кандидатстват за безвъзмедното финансиране между 21 октомври до 10 ноември. Едва тези дни от министерство на транспорта оповестиха някакви резултати - по мярката са кандидатствали 639 транспортни фирми, поискали подпомагане за общо 33.3 млн. лв. Минималният размер на помощта е 3000 лв., а максималният е до 450 000 лв. 

През октомври Министерството на транспорта обяви поръчка за външен оценител на проектните предложения с начална цена на поръчката от 70 000 лв. Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че на 10 ноември поръчката е прекратена. Не е ясно кой и колко време сега ще оценява заявленията на превозвачите за безвъзмездна помощ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?