Quantcast
В бюджета на икономическото министерство са заложени огромни заплати | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

В бюджета на икономическото министерство са заложени огромни заплати

От икономическото министерство опровергаха, че разходите за персонал са високи
Обновена
14 204
 БГНЕС
Във ведомството на Корнелия Нинова ще работят 399 служители

Разделянето на бившето министерство на икономиката на две е довело до странни бюджети на новите структури. Министерството на икономиката и индустрията губи 226 щатни бройки заради прехвърляне на дейности към министерството на иновациите и растежа, но това не е довело до промяна в бюджета за заплати на подопечните на Корнелия Нинова служители. Ведомството на Даниел Лорер на свой ред ще има с 4-ма души повече служители от Нинова, но бюджетът му за заплати е в пъти по-нисък.

Това показва прегледът на предложените проектобюджети на двете министерства и публикуваните за обществено обсъждане устройствени правилници с новата им структура.

В бюджета за миналата година разходите за персонал на икономическото министерство възлизаха на 47,5 млн. лв. Тогава структурата разполагаше с общо 625 щатни бройки. Според новите устройствени правилници, след разделянето към икономическия министър Корнелия Нинова ще останат 399 служители, а новото министерство на Даниел Лорер ще разполага с 403-ма служители.

Новите бюджети обаче са, меко казано, странни. Разходите за персонал при Нинова се запазват почти на миналогодишното ниво – 46,5 млн. лв. На този фон Лорер ще разполага само с 5,8 млн. лв. за разходи за персонал.

В тази разлика няма никаква логика и вероятно става дума за грешка, коментираха пред „Сега“ експерти. Според тях бюджетът на ведомството на Лорер трябва да е около 3 пъти по-висок от настоящото ниво, а този при Нинова е нелогично голям. Потвърждават го и грубите сметки за средномесечен разход за щатна бройка – при Нинова, за 399 служители, сметката показва 9711 лв. разход на месец на щат, при Лорер – 1199 лв.

На този фон новото министерство на електронното управление ще разполага през 2022 г. за персонал с 18,2 млн. лв., показва още проектобюджетът. Министър Божидар Божанов е предложил структурата да работи с 66 щатни служители.

Изготвянето на новите устройствени правилници и структурните размествания в изпълнителната власт бяха една от причините за забавяне на проектобюджет 2022, защото няма как да се приема бюджет без ясна структура на министерствата. Правителството даде краен срок от 28 януари за изготвяне на съответните промени в правилниците и съответните закони, свързани със структурните промени. Асен Василев обясни, че по линия на разходите за заплати бюджети няма да се увеличават, а възнагражденията могат да растат само в рамките на икономии. 

ОТГОВОР

От икономическото министерство изпратиха в отговор позиция, от която става ясно,че грубите сметки за заплатите не излизат, защото числеността на персонала във второстепенните разпоредители на министертството извън централната администрация е голяма - 1193 души. Те не са включени в калкулацията. В. "Сега" поднася извинение за тази грешка. Това не обяснява защо бюджетът на министерството не намалява спрямо м.г. при орязване на 226 щата и прехвърлянето им към Лорер, не става ясно и защо бюджетът на министерство на иновациите е толкова малък. От икономическото министерство изтъкват, че бюджетът е достатъчно намалял - 1 млн. лв. спрямо 2021 г. 

Опровержение

Средната заплата в Министерството на икономиката е 1629 лв.  

Във връзка с публикуваната статия във в. Сега: „В бюджета на икономическото министерство са заложени огромни заплати“, искаме да заявим, че съдържанието на материала е напълно невярно, некоректно и очевидно тенденциозно. Намираме, че медията Ви остро манипулира общественото мнение и обостря обществената нагласа, особено във време на пандемична обстановка и нарастващата инфлация, когато хората и без това са крайно обезверени и емоционално разтърсени. Изложената информация е в разрез с всякаква журналистическата етика за провереност и достоверност на публикуваното съдържание. Реално с подобна невярна информация , Вие произвеждате и разпространявате фалшиви новини, чрез които не само накърнявате достойнството и клеветите стотици щатни и извън щатни служители, но и опетнявате имиджа на институцията. Министерството на икономиката не толерира подобни спекулативни твърдения и се разграничава от тях. 
В отговор на Вашите манипулативни данни, Министерството на икономика заявява, че ако бяхте проверили информацията си в аванс, щяхте да разберете, че средната заплата в икономическото ведомство е 1629, 72 лв. , а числеността на двете министерства и второстепенните разпоредители с бюджет към тях, ясно е посочена в доклада към проекта на постановление на Министерския съвет за приемането на Устройствените правилници на Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на иновациите и растежа. 
Съгласно посоченото в доклада, Министерството на икономиката и индустрията е с обща численост на персонала на централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет общо 1 592 щатни бройки, от които 399 са във ведомството, а 1193 във второстепенните му разпределители. Министерството на иновациите и растежа е с обща численост на персонала на централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет общо 482 щатни бройки.

 

Още

Нинова отстрани главния секретар на икономическото министерство

16.05.2022

1143
Шефът на парламента не смята, че коалицията ще се разпадне

02.05.2022

183
С рекетьори не се преговаря! Дори да са в правителството!

15.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

18987