facebook
twitter

Икономика

"Булгаргаз" ще търси евтин неруски газ

770
Снимка: БГНЕС
Николай Павлов

За пръв път в своята история "Булгаргаз" обявява конкурс за доставчик на природен газ, който не е от Русия, съобщи вчера изпълнителният директор на компанията Николай Павлов. Търгът е бил обявен още на 15 март. "В процедурата има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да предоставят своята оферта", каза още той след вчерашното обсъждане на новите цени на природния газ, които трябва да бъдат определени от енергийния регулатор на 28 март.

Шефът на "Булгаргаз" определи конкурса като "нещо ново и важно, което ще бъде в интерес на българските потребители". На въпрос защо "Булгаргаз" пуска този търг точно сега, Павлов отговори, че в момента са налице условия за покупка на синьо гориво на по-ниска цена, предаде БГНЕС.

Компанията поиска от регулатора поскъпване на природния газ с около 45 лв. за мегаватчас от 1 април. Това е повишение от 0.83%, а искането е заради ситуацията на международните пазари. "За месец-месец и половина имаме покачване както на курса на долара, така и на алтернативните на природния газ горива, включително и на петрола - от 62 на 67 долара за барел. Това неминуемо оказва влияние върху нашето заявление", обясни Павлов.

Въпреки изменението в цената на природния газ  от 1 април напомняме, че той продължава да е най-ефективната енергийна алтернатива за българските потребители.

 

 

ЗАТЪВАНЕ

"Топлофикация София" продължава да не си плаща редовно дълговете към "Булгаргаз". В момента общинското предприятие дължи 140 млн. лв. и въпреки че трябваше да превежда по 60 млн. лв. месечно на газовата компания, този ангажимент не се изпълнява. "Явно и тяхната събираемост не им позволява да погасяват дълга си", допусна Павлов. Той уточни, че тецовете в Бургас, Плевен и Враца имат споразумения за разсрочване и те редовно плащат задълженията си, както и лихвите по тях.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Москва отписала България като газов хъб

06.12.2019

7705 97
Експерти искат "зони с ниски емисии" в градовете

29.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

170 1
Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока

15.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

418 3

Коментари

ablepsia

Хелий от луната "ще търси"....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×