facebook
twitter

Икономика

Британски гигант препотвърди интереса си към летище София

806
Илияна Кирилова

Макар още да не е подала документи за участие в процедурата, най-голямата британска летищна група "Манчестър еърпорт груп" потвърждава, че ще участва и ще се включи в новия срок за подаване на офертите. Тези дни той бе удължен от транспортното министерство и предложенията вече се чакат до 3 април. Това бе четвъртото отлагане на крайната дата за оферти на кандитат-концесионерите, по чието искане е било направено поредното удължаване на срока. Планът е летището да се отдаде под наем за срок от 35 години срещу около 7.6 млрд. лв.

Британците са в консорциум с китайския строителен гигант BCEG и макар да имат интерес, твърдят, че удължаването на срока не е станало по тяхно желание. Те обаче ще участват в тръжната процедура и ще подадат оферта до новия краен срок, съобщават от Министерството на транспорта.

"Манчестър еърпорт груп" управлява три летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 60 милиона пътници на година до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии.

"Прекарахме по-голямата част от последните две години в България, проучвайки различните бизнес сектори и което е по-важно, слушайки жителите на София какво те биха искали да видят в едно ново, преобразувано летище", коментира изпълнителният директор по летищни услуги в компанията Андрю Харисън. "Бяхме готови да подадем офертата си в София днес (вчера - б.р.), но подкрепяме новата времева рамка и ще работим до новия краен срок", добави той. Предложението на консорциума ще съдържа планове за реконструкция на летището, както и дизайна за напълно нов терминал 3.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Росен Желязков капитулира пред корупцията в автомобилната администрация

19.04.2019

Румяна Гочева

2853 2
Пет са офертите за летище София

12.04.2019

Йоана Петрова

516
Британско-китайски консорциум предлага трети терминал на Летище София

11.04.2019

2441 45

Коментари

tnt71

Само да не стане като с Балкан. Тогава имаха интерес много световни гиганти, които бяха прогонени и накрая стратегически наеха фирма за ликвидациа от Израел. От ликвидацията се нароиха други фирми чрез овшорни сделки и т.н.  Хората които работят в бранша знаят какво се случва и на Летище София от години. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×