Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британски гигант препотвърди интереса си към летище София

06 Февр. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Илияна Кирилова

Макар още да не е подала документи за участие в процедурата, най-голямата британска летищна група "Манчестър еърпорт груп" потвърждава, че ще участва и ще се включи в новия срок за подаване на офертите. Тези дни той бе удължен от транспортното министерство и предложенията вече се чакат до 3 април. Това бе четвъртото отлагане на крайната дата за оферти на кандитат-концесионерите, по чието искане е било направено поредното удължаване на срока. Планът е летището да се отдаде под наем за срок от 35 години срещу около 7.6 млрд. лв.

Британците са в консорциум с китайския строителен гигант BCEG и макар да имат интерес, твърдят, че удължаването на срока не е станало по тяхно желание. Те обаче ще участват в тръжната процедура и ще подадат оферта до новия краен срок, съобщават от Министерството на транспорта.

"Манчестър еърпорт груп" управлява три летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 60 милиона пътници на година до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии.

"Прекарахме по-голямата част от последните две години в България, проучвайки различните бизнес сектори и което е по-важно, слушайки жителите на София какво те биха искали да видят в едно ново, преобразувано летище", коментира изпълнителният директор по летищни услуги в компанията Андрю Харисън. "Бяхме готови да подадем офертата си в София днес (вчера - б.р.), но подкрепяме новата времева рамка и ще работим до новия краен срок", добави той. Предложението на консорциума ще съдържа планове за реконструкция на летището, както и дизайна за напълно нов терминал 3.

Още по темата