Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът иска бюджетът да плаща на фирми, затворени принудително

АИКБ и КНСБ настояват да бъдат приети ясни правила за работата от вкъщи

23 Дек. 2020
Илияна Кирилова

КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват за промени в Кодекса на труда, с които да се въведе понятието "принудителен престой за работодателя". То включва случаите, в които предприятията спират дейността си поради заповед на държавен орган, каквито са сегашните ограничителни мерки за редица бизнеси, въведени със заповед на здравния министър заради COVID-пандемията.

Синдикатът и работодателската организация предлагат в тези случаи, държавата да уреди компенсация за работещите в размер на 75% от осигурителния им доход. Когато брутното трудово възнаграждение на работника надхвърля максималния осигурителен доход за страната, тогава компенсацията трябва да е 75% от максималния осигурителен доход.

С тези нови разпоредби при принудителен престой във фирмите, наложен от държавен орган, няма да се налага държавата да търси компенсации от европейски програми и да минава през сложни процедури, а парите ще идват от бюджета.

КНСБ и АИКБ предлагат още в Кодекса на труда да се разпишат правила и за дистанционната работа.

"Нашият закон, дори и да е транспонирал европейското рамково споразумение за работа от разстояние, трябва да бъде актуализиран и в него да се запишат по-актуални права и задължения - както за работниците, така и за работодателите", обясни пред БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова.

Какво се случва когато работникът или служителят не изпълняват задълженията си, как отчита работното си време, до каква степен работникът и служителят трябва да са на разположение на работодателя, когато извършват  работата от разстояние", заяви Микова.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?