Медия без
политическа реклама

БДЖ ще ремонтира до 15 вагона на месец

25 Февр. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: Архив
Клиентите на БДЖ може да чакат с часове по гарите, но ще се возят на освежени вагони.

Нови 25 прясно ремонтирани вагона вече се движат по основните жп трасета на страната, съобщиха от "БДЖ - Пътнически превози". Плановете на дружеството са до края на 2019 г. след извършен ремонт да бъдат включвани в експлоатация до 15 вагона на месец. От компанията не съобщават точно колко им е струвало обновяването на вагоните и какъв бюджет ще бъде осигурен за останалите, но изтъкват, че "подобренията са в резултат на успешно реализираната ремонтна програма".

От БДЖ толкова са бързали да пуснат обновените вагони, че предварително се извиняват "в случай на забелязани пропуски или следи от скорошно извършени ремонти и освежаване". От компанията не казват дали и как ремонтираните вагони ще успеят да наваксат закъсненията. Неотдавна стана ясно, че само за 2018 г. влаковете на държавния жп превозвач са натрупали закъснения от общо 430 000 минути, или почти цяла година - близо 270 денонощия.

Скандалните данни бяха изнесени от новото ръководство на "Холдинг БДЖ", което увери, че ще се бори със сериозните нарушения на графиците. В основата на проблема била липсата на локомотиви и вагони, което ще се реши не с купуването на нови, а с вземането под наем на машини. Това щяло да струва на дружеството около два милиона лева.

Опитът на БДЖ да купи нови влакове претърпя крах, след като през миналата година Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконна обществената поръчка за доставка на 42 нови влака за 675 млн. лв.

Преди да се стигне до наемане на машини, все пак ще бъде направен анализ. "Въпросът е кое е по-изгодно на БДЖ - да има нов подвижен състав или да го наема, каквато е международната практика", коментира председателят на борда на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров.

 

 

Ключови думи:

БДЖ, влакове, закъснения