facebook
twitter

Икономика

БДЖ ще купи и наеме локомотиви за почти 80 милиона лева

Компанията ударно търси фирми за обновяване на състава си, но търговете може да се забавят
367
 Илияна Кирилова
БДЖ ще се борят с лошия си имидж с ударни поръчки за нови локомотиви и вагони.

"БДЖ - Пътнически превози" е твърдо решена да се раздели с лошия си имидж. В опит да обнови старите си влакове и да сложи край на закъсненията компанията смята да купи, да наеме и да ремонтира общо 24 локомотива за почти 80 млн. лева. За целта дружеството е пуснало серия от обществени поръчки, които идват месец след като "Пътнически превози" откри друга процедура - за покупката на 40 нови пътнически вагони за почти същата сума.

Най-голямата поръчка е за доставка на 10 нови локомотива - 57.5 млн. лв. без ДДС. В цената е включена и гаранционната им поддръжка. Целта е до края на февруари избраните участници да бъдат поканени за договаряне. Дали този срок ще се спази обаче зависи от това дали ще има обжалване на процедурата и колко ще продължи то. Ако се съди по практиката в провеждането на големи търгове, това е почти гарантирано.

Избраната фирма трябва да достави локомотивите до 54 месеца, или до 4.5 години, става ясно от документите по търга. Основният критерий за избор на доставчика ще бъде цената, а по-малко ще "тежат" срокът на гаранцията и времето за доставка на самите машини.

В отделен търг "Пътнически превози" търси компания, която да ремонтира 10 локомотива срещу 16.6 млн. лева. "Освежаването" на всяка една машина ще отнеме между 60 и 120 дни. За да няма проблеми с движението и изпълнението на графика обаче, два локомотива не може да се ремонтират едновременно. Скромен търг - за 2.8 млн. лв., е пуснат и за наемане на други осем локомотива.

Поредните търгове на БДЖ идват само дни след признанието на транспортния министър Росен Желязков, според когото има сериозни проблеми със закъсненията на влаковете. "Това ще продължи до средата на следващата година - тогава ще приключат ремонтите и ще има доставка на влакове под наем", заяви той. Неотдавна той разкритикува ръководството на дружеството и бавната организация на тръжните процедури. 

"Дружеството не можа да подготви документацията за 6 месеца, беше нает консултант, който го направи за три седмици", описа положението той. Още по-абсурдна била ситуацията при ремонтите. "До тази година доставката на резервни части и наличностите се водеха на тефтер", посочи Росен Желязков.

Все още няма коментари

Още

Австрия отмени влакове от и до Италия заради коронавируса

24.02.2020

875 3
Бедствие в БДЖ: блокирани влакове, раздават се храна и одеала

06.02.2020

Обновена

5141 26
Спират за 6 месеца влаковете по подбалканската жп линия

03.02.2020

2714 5

Влез или се регистрирай за да коментираш